Повідомлено про підозру музейницям Маріуполя, які передали картини в окупований Крим

 

Двом працівницям Маріупольського краєзнавчого музею оголосили про підозру в незаконній передачі на територію окупованого РФ Криму 52 картин на загальну суму більше 1,32 мільйона доларів.

Про це повідомляєм сайт прокуратури Автономної республіки Крим (Київ).

“7 вересня  повідомлено про підозру службовим особам керівного складу комунальної установи “Маріупольський краєзнавчий музей” у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)”, – йдеться в повідомленні прокуратури.

Вирішується питання щодо обрання стосовно підозрюваних запобіжного заходу.

Санкція зазначеної статті КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Також прокуратура АРК має намір найближчим часом оголосити про підозру громадянину, який сприяв вчиненню кримінального правопорушення і наразі перебуває на тимчасово окупованій території.

Як відомо, 17 серпня управління Нацполіції в АР Крим повідомило, що 52 картини з Музейного фонду України митців XVIII-XIX ст., які в березні 2014 року незаконно передали в Сімферопольський художній музей, оголосили в державний та міждержавний розшук.

Пізніше в окупованому Криму заявили, що картини, оголошені в розшук управлінням Національної поліції в АР Крим, належать Сімферопольському художньому музею, де й перебувають зараз.

18 лютого 2014 року Сімферопольський художній музей відправив до Маріупольської картинної галереї ім. Куїнджі 53 роботи російських художників XVIII-XIX ст.
Виставка планувалася до 31 травня 2014 року, але була закрита раніше, оскільки кримські музейники вимагали повернути експонати.

За повідомленням російських ЗМІ, наприкінці березня 2014 року картини з маріупольського музею забрала група відставних військових із Криму та доставила полотна на анексований РФ півострів.

Читайте також:
Нідерланди повернуть скіфське золото не в Крим, а в Київ, – рішення суду

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна