Нідерланди повернуть скіфське золото не в Крим, а в Київ, – рішення суду

 

Окружний суд Амстердама (Нідерланди) відмовився повертати в Крим колекцію скіфського золота, вивезеного на виставку за кордон до початку анексії півострова Росією.

Скіфське золото належить Україні і має бути повернене в Київ. Відповідне рішення оголосив головуючий суддя Дудок ван Хіл на засіданні в Окружному суді Амстердама, повідомляє “Новинарня” з посиланням на УНІАН.

Як відомо, згадані коштовності перебувають в Нідерландах з лютого 2014 року. Тоді з кримських музеїв до Голландії на виставку “Крим – золото й секрети Чорного моря” була вивезена колекція скіфського золота.

Експозиція виставлялася в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Але до кінця лютого 2014 року Крим був окупований Росією, і голландці заморозили повернення “кримських” цінностей до з’ясування прав власності у суді.

Інша частина скарбів – та, що походить із музеїв континентальної України (Музею історичних коштовностей України в Києві та Одеського археологічного музею) – була повернута вчасно.

Підконтрольні РФ кримські музеї (Центральний музей Тавриди, Керченський заповідник, Бахчисарайський заповідник і “Херсонес Таврійський”) через суд зажадали, аби нідерландський майданчик виконав зобов’язання за контрактами і повернув їм експонати.

Окружний суд Амстердама почав розглядати справу в жовтні 2016 року.

Відповідно до норм міжнародного і національного права, золото скіфів не може бути повернуте на півострів до завершення окупації Криму Російською Федерацією – так вирішив суд Амстердама, спираючись на міжнародне визнання українського суверенітету над Кримом.

Варто нагадати, що 2 грудня Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки “Крим – золото й секрети Чорного моря”.
Також Україна спрямувала в Інтерпол документи для оголошення скіфського золота в міжнародний розшук.

Глава окупаційного уряду Криму Сергій Аксьонов заявляв, що, якщо суд стане на бік України, Крим продовжить боротьбу за колекцію скіфського золота.

ОНОВЛЕНО. Директор Центрального музею Тавриди (Сімферополь) Андрій Мальгін назвав рішення амстердамського суду “політичним”.

“Безумовно, ми це рішення не можемо прийняти як розумне і справедливе. Мені здається, що тут був дуже сильним політичний фактор, який діє в багатьох рішеннях, які зараз приймаються щодо Російської Федерації”, – сказав Мальгін у коментарі “Кримінформу”.

Водночас, за його словами, такий результат судового розгляду не став для кримської сторони несподіванкою, і підконтрольні РФ юристи в Сімферополі вже готують апеляцію.

“Воно (рішення) не було для нас несподіваним. Імовірність такого рішення нами, природно, прораховувалася. Готується апеляція. Ми подаватимемо її в суд вищої інстанції в надії на те, що він розгляне справу більш неупереджено”, – заявив директор Центрального музею Тавриди, що зараз підпорядковується окупаційній владі РФ у Криму.

Як відомо, раніше 2016 року Україна повернула в Нідерланди викрадені з музею міста Горн старовинні картини голландських майстрів.

Читайте також:
Європарламент закликав Кремль до переговорів
щодо деокупації Криму у форматі “Женева+”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна