Протистояння під “МАФом” УПЦ МП на Десятинній: прокуратура підтримала протест

 

На тлі масових протестів громадськості під незаконною культовою спорудою УПЦ Московського патріархату поруч із Музеєм історії в Києві прокуратура оголосила про намір просити пом’якшення запобіжного активістам Олександру Горбаню та Олексію Шемотюку, яких підозрюють у спробі підпалу цієї споруди в ніч на 25 січня.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

Також вона заявила про підтримку прокуратурою вимог громади, яка вимагає прибрати незаконно збудований “МАФ”, який УПЦ МП називає “храмом” та “Десятинним монастирем”.

“За результатами робочої зустрічі керівництва прокуратури міста Києва з представниками Музею історії України у понеділок будуть сформовані позовні вимоги з приводу захисту інтересів територіальної громади та міста Києва від незаконної забудови біля фундаменту Десятинної церкви”, – написала Сарган на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Прокуратура міста Києва в апеляції відстоюватиме послідовну позицію та проситиме пом’якшення запобіжного заходу двом киянам, які підозрюються у підпалі незаконно побудованої будівлі Десятинного монастиря УПЦ МП”, – додала Сарган.

За її словами, генпрокурор Юрій Луценко зустрівся із народними депутатами, які висловили готовність виступити поручителями підозрюваних Горбаня й Шемотюка.

Фото: УНІАН

На акцію біля Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2) в суботу, 3 лютого, вийшло приблизно 300-400 активістів, зокрема з організацій “С14”, партій ВО “Свобода”, “Правий сектор”, більшість позапартійних. Вони вимагали звільнити заарештованих архітекторів Горбаня та Шемотюка, які підозрюються у спробі підпалу розташованого тут під виглядом храму “МАФу УПЦ МП”, та прибрати незаконно збудовану споруду.
Деякі з них тримали сатиричні плакати, спрямовані проти Московського патріархату загалом.

При цьому на підтримку “храму” вийшло чимало людей – вірян УПЦ Московського патріархату – близько 200-250.

Між сторонами спалахували сутички, але до силового протистояння не доходило.

На певній відстані перебували декілька десятків чи сотень екіпірованих правоохоронців.

Активісти стверджують, що земля, на якій встановлена релігійна споруда, є комунальною власністю Києва, і “храм” було споруджено незаконно через з’єднання трьох “малих архітектурних форм” (МАФів).

Відео:

Як повідомляла “Новинарня“, за спробу підпалу в ніч на 25 січня вочевидь незаконної релігійної споруди УПЦ МП поблизу Національного музею історії України на вул. Володимирська, 2 (поруч із фундаментом Десятинної церкви), поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 ККУ (замах на злочин, умисне знищення або пошкодження майна). При цьому двері будівлі були лише трохи закопчені.
Були затримані двоє киян 33- та 36 років, які раніше не притягувалися до кримінальної відповідальності – архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк.
Вони стверджують, що своєю акцією мали намір привернути увагу суспільства до незаконної забудови історичної місцевості.
27 січня суддя Шевченківського райсуду Києва Тетяна Левицька обрала Шемотюку і Горбаню суворий запобіжний захід – 60 діб тримання під вартою із альтернативою застави в 2,2 млн. грн. кожному. Хоча прокуратура клопотала лише про домашній арешт.
Розгляд апеляційної скарги Горбаня та Шемотюка відбудеться у понеділок, 5 лютого, в Апеляційному суді м. Києва.

З початку року в Києві та різних регіонах України проходять протести проти підривної діяльності УПЦ Московського патріархату. Поштовхом для виступів стала зокрема відмова священика УПЦ МП в Запоріжжі відспівувати загиблу дитину в рамках комунального ритуалу поховання.

Читайте також:
Ляльки, каністри, війна. Церковний інцидент у Запоріжжі
загрожує перерости у велике політичне протистояння з УПЦ МП

С14 блокувала “Союз православних журналістів”
і зрізала щит біля каплиці УПЦ МП. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна