Церковний скандал: у Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився відспівувати трагічно загиблого малюка з Київського патріархату

 

Подвійного удару на Новий рік зазнала пересічна родина мешканців Запоріжжя. Спершу 31 грудня з восьмого поверху викинувся 39-річний п’яний сусід – він упав на хлопчика 2016 року народження, який виходив з під’їзду разом із батьком. Від отриманих травм малюк помер у машині швидкої допомоги.
А на похороні трагічно загиблу дитину відмовився відспівувати священик Московського патріархату, мотивувавши це тим, що хлопчик був хрещений у церкві УПЦ КП.

Як повідомляє “Форпост медіа“, проводити обряд відспівування священик з УПЦ МП Євген Молчанов відмовився безпосередньо під час похорону.

“Батюшка сказав, що дитина нехрещена, а церква [Київського патріархату] – самозвана. Мати плакала й падала перед ним на коліна, але це не допомогло”, – розповів батько загиблої дитини Роман Поліщук.

Священик, у свою чергу, заявив журналістам, що, почувши про його відмову відспівувати дитину, присутні почали штовхати церковника Московського патріархату, а батько – вдарив.

Батьки вирішили відвезти тіло дитини в найближчий храм – Іоана Кронштадського, але й там також отримали відмову з тієї ж причини.

За словами батька, священики УПЦ МП зачинили двері й попросили покинути територію церкви.

Зрештою відспівування покійного малюка, приїхавши на процесію, провів священик із запорізької церкви святого Миколая (УПЦ КП), де раніше й хрестили дитину.

Ритуальна служба, яка займалася організацією похорону, заявила, що такий конфлікт у них перший, тому що в місті лише два храми Київського патріархату, й більша частина населення нібито відносить себе до УПЦ МП. “Тепер ми обо’язково будемо уточнювати цей момент”, – сказали керівник фірми Світлана Шаповал.

Протоієрей Євген Молчанов

Сам протоієрей Євген Молчанов по телефону через журналістів попросив передати вибачення родині загиблого.

Як з’ясувала “Новинарня“, 51-річний протоієрей має свою парафію – храм на честь Безсрібників Козьми й Даміана, який УПЦ МП влаштувала в колишньому госпблоці дитячої лікарні №3 в Запоріжжі по вул. Авраменка, 14а.

“Я молюся за цю дитину вдома, а в храмі не можна, тому що він нехрещений”, – сказав отець Євген, наголосивши, що в Московському патріархаті не визнають Київський і, на їхню думку, всі обряди УПЦ КП – недійсні.

Ситуацію ускладнив той факт, що на захист Євгена Молчанова став митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ ПМ Лука (Андрій Коваленко), виходець із Донецької області.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука

У розмові з журналістом агентства “Форпост” владика Лука заявив, що його підлеглий вчинив правильно, а в ситуації, що склалася, винна ритуальна служба.

“Згідно до канонів нашої церкви, ми не можемо здійснювати обряд стосовно парафіян інших конфесій. Священик зробив правильно, бо якби він порушив канони, мусив би за це нести відповідальність перед Богом. Ні батьки, ні священик у ситуації, що склалася, не винні, відповідальність несе ритуальна служба, яка звернулася не до тієї церкви. Найближчим часом збиратиму священиків з приводу виникнення подібних ситуацій, дам настанови”, — сказав владика Лука.

Коли його запитали про мораль такого вчинку, архієпископ відповів, що “у даному випадку треба керуватися тими правилами, які були написані до нас, а не тим, що подумають люди чи що скажуть у відповідь”.

Він додав, що прихожани УПЦ МП знають про сталі канони, тому не стали б запрошувати іншого священослужителя в аналогічному випадку.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, голова інформаційного управління Київської Патріархії

Коментуючи ситуацію в Запоріжжі, речник УПЦ Київського патріархату єпископ Євстратій (Іван Зоря) заявив, що “насправді в МП відмова у церковних службах вірним Київського патріархату – звичайне явище (хоча більш мудрі священики та єпископи і уникають так робити)”.

“Однак НЕМАЄ жодного загального офіційного документу МП, який би зобов’язував так діяти, з конкретним посиланням на ті самі канони, про які каже митрополит Лука”, – наголосив владика Євстратій.

“НЕМАЄ. Чому? Бо тоді коту під хвіст піде весь екуменізм МП. Адже якщо офіційно визнати УПЦ КП «не хрещеними», то тоді католики і протестанти теж «не християни». Тому МП-комісія «по противодействию расколам» свого часу проект документу написала, а ухвалити так і не спромоглися.
Тож усе залишається на рівні волюнтаризму і усних розпоряджень, туманно прикритих «канонами»”, – наголосив речник Київської патріархії.

Отець Євстратій також зазначив, що митрополит УПЦ МП Лука “буквально днями вже відзначився: спочатку написав гнівну заяву, що нібито державне святкування Різдва 25 грудня «спрямоване на знищення Православ’я», а потім поїхав у Будапешт, де в храмі МП правив 25 грудня Різдвяну службу. Бо там парафія МП живе за новим календарем”.

Читайте також:
УПЦ КП згодна проводити переговори про визнання з комісією
Російської церкви в Ризі чи Вільнюсі

Два священики УПЦ МП в Кадіївці благословили полк “козаків ЛНР”
на війну з Україною. ФОТО

Більшість віруючих України відносять себе до УПЦ Київського патріархату,
– соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна