Протести націоналістів біля Печерської лаври: “С14” має намір продовжувати тиск на УПЦ МП

 

Праві активісти 8 січня провели акцію біля в’їзду на територію Києво-Печерської Лаври УПЦ Московського патріархату.

Про це повідомила на своїй сторінці у “Фейсбуці” громадська організація “С14”, яка влаштувала протест.

Учасники акції тримали плакати з написами “ФСБ, геть з Лаври”, “Ні московській агентурі”.
Один з учасників виступу одягнув маску Володимира Путіна і фуражку з російською символікою.

Таким чином “С14” протестувала проти відмови священників Української православної церкви Московського патріархату відспівувати загиблих на Донбасі українських бійців та громадян, яких хрестили не в храмах УПЦ МП.

Акція відбулася на тлі флешмобу “Принеси ляльку”, спрямованого проти Московського патріархату.

Крім протистояння з працівниками монастиря та вірянами МП, активісти “С14” мали словесний конфлікт із настоятелем Лаври митрополитом Павлом (Лебедем).

Зокрема, зазначає “С14”, митрополит заявив про те, що Крим “ніколи не був українським”

Коментуючи перебіг “колядування”, лідер “С14” Євген Карась зазначив:
“Цікавимося, чи покаялися грішники з ФСБ за те, що:
настоятель Києво-Печерської лаври системно поринув у корупцію та аморальність:
– митрополит Павло без боязні Господа розкрадає гроші з ремонтних та реставраційних робіт у Лаврі;
– владика Павєл був депутатом від Партії регіонів в 2008 році, а до того сам казав, що думав балотуватися від комуністів;
– їздить на “Мерседесі” S-класу у свій маєток під Києвом;
– в 2014 році порівняв Януковича з Ісусом Христом;
– неодноразово хамив та нападав на журналістів;
десятки членів охоронних структур Московського патріархату та Києво-Печерської Лаври стали бойовиками у сепарів:
– один з перших керівників бойовиків “Ромашка” – пономар Києво-Печерської лаври. Саме він керував групою сепарів, що першими вчинили напад на “Альфу” СБУ під Слов’янськом;
– ще один із перших командирів сепарів – “Кедр” – Дмитро Жуков, що десяток років керував “православними” ходами, які виходили з Києво-Печерсько лаври;
– Олексій Селіванов, керівник “Вєрного казачєства”, яке охороняло заходи Московського патріархату і неодноразово несли вахту в Лаврі, зараз воює з бойовиками в “ЛНР”.

ФСБ геть з Лаври - С14 ФСБ геть з Лаври - С14 _1 ФСБ геть з Лаври - С14 _2 ФСБ геть з Лаври - С14 _3
<
>

Також активісти спробували заблокувати Range Rover, який виїжджав з території Лаври, але невдало.

Активісти “С14” мають намір продовжити акції, спрямовані проти Української православної церкви Московського патріархату, і Києво-Печерська лавра буде центральною локацією таких акцій, розповів координатор “С14” Маркіян Яциняк у коментарі “Обозревателю”.

“Наші наступні акції будуть більш масштабними і більш тривалими. Можливо, в форматі блокади або якогось іншого цікавого креативу”, – сказав він.

“Можливо, будуть і інші об’єкти, але лавра – головний” штаб, звідки вони поширюють свої ідеї “русского мира”. Це знакове, символічне місце – під час Євромайдану саме там ховалися “тітушки”, там зберігали зброю. У січні 2014 року туди приїжджав російський офіцер Гіркін для участі в “хресній ході”, – пояснив активіст.

Відповідаючи на питання, як в “С14” бачать шляхи вирішення проблеми наявності релігійного ресурсу країни-агресора на території України, Яциняк сказав: “На державному рівні має бути чітко позначено: УПЦ МП – це філія Російської православної церкви. Необхідно називати речі своїми іменами. Одночасно необхідно працювати з людьми, роз’яснювати їм, щоб вони розуміли, яку церкву вони відвідують”.

У той же час активіст переконаний: “Зрозуміло, Києво-Печерська лавра повинна бути українською. Туди повинні бути допущені всі православні конфесії без обмежень. УПЦ МП не має права монополізувати святиню”.

Відповідаючи на репліку про те, що УПЦ МП може організувати у відповідь на подібні акції “хресні ходи” і акції протесту, Яциняк сказав: “Нехай протестують – вони мають на це право. А наше завдання – інформаційно висвітлювати ті кроки, які ми робимо, працювати з населенням і пояснювати. Вчора ми цим і займалися”.

Читайте також:
Церковний скандал: у Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився
відспівувати трагічно загиблого малюка з Київського патріархату

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна