Що насправді сказав В’ятрович про Висоцького, Цоя і “щупальця руского міра”

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті, історик

(FB)

Деколонізація? В українському сегменті “Фейсбуку” 80-ліття російського барда і гульвіси [Висоцького] згадували значно більше, ніж такий же ювілей українського поета і борця за свободу [Стуса].

* * *

І знову про “геть від Москви!”
Не всі щупальця “руского міра” такі огидні й очевидні, як совок і московська церква. Деякі більш симпатичні, вишукані та респектабельні, але не менш небезпечні.

“Іроніясудьби”, “восьмоємарта“, булгакови, пугачови, і навіть висоцькі й цої в руках Кремля – ефективні інструменти нагадування про єдиний культурний простір та інструменти його відтворення.
А саме культура є фундаментом, на якому кожен імперіалізм зводить храм своєї величі.

* * *

Про різницю у сприйнятті.
Є гарний ніж. Ви милуєтеся ним, коли він лежить на столі. Він викликає певне занепокоєння в руках іншої людини. Він лякає, коли ця інша людина – ворог.

Частина українців хочуть милуватися гарним руків’ям ножа навіть, коли зрозуміло, що він у руках вбивці.

* * *

…Колись я написав, що Росія використає навіть родинні зв’язки між українцями та росіянами проти України. Маючи на увазі конкретний випадок Сущенка. Інформація пішла така: В’ятрович закликав розірвати родинні зв’язки з родичами в Росії…

Читайте також:
Цього разу В’ятровичу підкинули похоронний вінок

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна