У Китаї вперше вдало клонували мавп

 

Китайські вчені першими клонували мавп.

Генетикам вдалося створити дві копії за тією ж методикою, за допомогою якої клонували вівцю Доллі й інших ссавців.

Чжун Чжун та Хуа Хуа – перші клоновані примати. Вони народилися, відповідно, вісім і шість тижнів тому.

Дослідники говорять, що макаки харчуються з пляшечки і в даний час розвиваються нормально. Науковці планують створити ще більше клонів мавп в наступні місяці.

Чжун Чжун та Хуа Хуа стали результатом 79 спроб. Дві інші мавпи спочатку клонували з іншого типу дорослої клітини, але вони не вижили.

На поліпшення наявної методики вченим КНР знадобилося два роки. Вони зіткнулися з “величезною кількість помилок і невдач”, а перші клони вмирали через кілька годин після народження, повідомляють світові ЗМІ з посиланням на Китайську академію наук.

Імовірність смерті клонованих макак вдалося значно знизити завдяки тому, що вчені додали матричну РНК і трихостатин А, які дозволили пробудити більше двох тисяч генів. Також вони використовували струм для імітації запліднення яйцеклітини з подальшим виробництвом ембріона.

Вчені кажуть, що такі генетично ідентичні мавпи можуть допомогти в дослідженні людських хвороб.
Проте за словами критиків, це створює етичні проблеми, оскільки наближає світ до клонування людини.

Кін Сан з Китайської академії наук зазначив, що клоновані мавпи принесуть користь науці. Вони стануть моделями для вивчення генетичних хвороб, включаючи деякі види раку, метаболічні та імунні порушення.

“Існує багато питань про біологію приматів, і це можна вивчати, маючи таку додаткову модель”, – заявляє вчений, якого цитує BBC.

Водночас професор Інституту Френсіса Кріка (Лондон) Робін Ловел-Бедж вважає, що техніка, яку використали для клонування макак у Китаї, є “дуже неефективною та небезпечною процедурою”.

“Робота в цьому напрямку не є кроком для створення методів для клонування людини”, – каже він.

 

Як відомо, вівця Доллі увійшла в історію 20 років тому, коли її клонували в Інституті Рослінга в Единбурзі (Шотландія).
Відтоді вчені клонували багатьох інших ссавців за допомогою однієї й тієї ж технології, включаючи велику рогату худобу, свиней, собак, кішок, мишей та щурів.

В 1999 році ембріон мавпи розділили, аби створити двох однакових близнюків. Одну з мавп, народжену через цю методику, назвали Тетра. Її називають першою в світі клонованою мавпою, але ця технологія не передбачає складного процесу передачі ДНК, як у вівці Доллі.

Вчені КНР стверджують, що вони дотримуються чітких міжнародних правил дослідження тварин.

Дослідник Китайської академії наук Мумінг Пу зазначив: “Ми дуже добре розуміємо, що майбутні дослідження, які використовують приматів в будь-якій точці світу, мають проходити з дотриманням дуже суворих етичних стандартів”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна