Китай виступив за мирну конференцію, але за умови спільної участі Росії й України

Лідер КНР Сі Цзіньпін заявив, що підтримує проведення мирної конференції для врегулювання “української кризи”, але тільки якщо в ній візьмуть участь і Росія, і Україна.

Про це повідомило Центральне телебачення Китаю (CCTV), передає “Українська правда”.

“Китай заохочує і підтримує всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню кризи, виступає за своєчасне скликання міжнародної мирної конференції, схваленої російською та українською сторонами, з рівною участю всіх сторін і чесним обговоренням всіх мирних варіантів, і готовий підтримувати тісну комунікацію з усіма зацікавленими сторонами”, – сказано в заяві, яку Сі Цзіньпін зробив уранці 16 квітня на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Китай не називає війну в Україні “війною”, тож у повідомленні китайська сторона знову визначає російсько-українську війну лише як “кризу”.

Шольц і Сі, коментуючи ситуацію, заявили, що “віддані цілям і принципам Статуту ООН, виступають проти використання ядерної зброї або нападів на мирні ядерні об’єкти, належним чином вирішують питання міжнародної продовольчої безпеки і дотримуються міжнародного гуманітарного права”.

Сі Цзіньпін також заявив, що для відновлення миру в Україні слід дотримуватися наступних принципів: “По-перше, зосередитися на загальній ситуації миру і стабільності, а не переслідувати егоїстичні інтереси. По-друге, охолоджувати ситуацію, а не підливати оливи у вогонь. По-третє, створювати умови для відновлення миру, а не сприяти подальшій інтенсифікації конфліктів. По-четверте, зменшити негативний вплив на світову економіку і утриматися від дестабілізації глобального промислового ланцюга поставок”.

Після зустрічі Сі і Шольц прогулялися і пообідали разом. На зустрічі був присутній міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

Нагадаємо, раніше Україна запросила лідера Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у глобальному “саміту миру” у Швейцарії, запланованому на 15-16 червня.

Читайте також:
Макрон хоче всесвітнього “перемир’я” на час Олімпіади


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна