Депутат Тимчук пояснив, що в законопроекті про деокупацію Донбасу немає зради

 

Дмитро Тимчук
народний депутат України від “Народного фронту”, член Комітету ВР з оборони і нацбезпеки, військовий журналіст і аналітик, координатор групи “Інформаційний спротив”

(FB)

Щодо розгляду законопроекту №7163 (т. зв. “про деокупацію Донбасу”)

Вчорашній день в Раді показав, що представники ряду фракцій зі шкіри геть пнуться для дискредитації цього законопроекту, посилено критикуючи його за нібито відсутність якихось положень, які насправді в ньому є (зокрема, в редакції комітету), і пропонуючи підтримуються поправки , які він і без того вже містить.

Для того, щоб в цьому переконатися, варто просто вивчити текст документа, але не в початковій редакції, а в тій редакції, в якій Комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони після довгої роботи і підготував його до нинішнього, другого читання, див. “Текст законопроекту до другого читання 19.12.2017”)

Зокрема:

– Дата початку окупації

У преамбулі документа зазначено, що датою початку російської окупації вважається дата, визначена Законом України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” (ця дата – початок окупації Криму, тобто 20 лютого 2014 року).

Це логічно: якщо ми говоримо про те, що один і той же агресор окупував частини території України – спочатку Крим, потім частину Донбасу, то навіщо розділяти початок окупації першого і другого? Є початок окупації, він відноситься до всієї путінської авантюрі в Україні.

Також говорити про те, що преамбула не має такої сили, як статті закону (про що говорять деякі депутати) – значить лукавити, оскільки закон є закон, кожне слово в ньому має однакову юридичну силу.

– Крим

У тій же преамбулі законопроекту чітко ув’язана окупація Криму та частини Донбасу, тому говорити про те, що в цьому законопроекті Крим “забули” і “зрадили” – значить кривити душею. З політичної точки зору ми не бачимо різниці між окупацією Росією першого та другого, що й задекларовано. Але даний законопроект спрямований на врегулювання питань, пов’язаних саме з Донбасом, де йдуть бойові дії (в Криму подібних дій немає), а тому приписувати до статей закону, що регулює застосування українських військ в нинішній зоні АТО, також і Крим, було б, м’яко кажучи , дивно.

Нагадаю: щодо окупації Криму є окремий Закон України, прийнятий ще навесні 2014 року, що діє і сьогодні.

– “Узурпація влади Президентом”

У тексті законопроекту повноваження Президента щодо операції на Донбасі прописані для його статусу Верховного Головнокомандувача. Якщо деякі депутати вважають, що командування операцією повинен призначати не Главковерх, а парламент, і що пропоновані повноваження раптом зроблять Президента монархом і диктатором – Бог їм суддя.

– “Порушення прав людини”!

Окремі депутати (і далеко не тільки з “Опоблоку”) і правозахисники волають про те, що законопроект №7163 спрямований на грубі порушення прав людини на Донбасі. Ці стогони вже набридли. У нинішній зоні АТО, де діє правовий режим антитерористичної операції, багато хто з цих правил діють з квітня 2014 року.

Я так розумію, наші псевдопатріоти просто хочуть усунути будь-які натяки на пропускний режим і КПВВ на Донбасі, заборонити перевірку документів, дозволити кому попало валандатися по позиціях ЗСУ (“свобода пересування”!) та ін.?

Найсмішніше – ці ж люди цими ж ротами вимагають введення воєнного стану, при якому від будь-яких прав людини залишається просто один спогад.

– “Не зазначена Росія як агресор і не визначено, що це вона окупувала Крим і частину Донбасу”

Ну просто брехня. У законопроекті Росія як агресор і окупант вказана повсюдно, починаючи з тієї ж преамбули.

І так далі, і таке інше.

Таким чином, законопроект №7163 у редакції Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони враховує практично всі основні конструктивні поправки, запропоновані депутатами, і робить критику цього документу не більше ніж струсом повітря (з якою метою – для особистого піару чи для дискредитації законопроекту з метою його провалити це робиться – вирішуйте самі).

Читайте також:
Тука про поправки “Самопомочі” щодо деокупації:
“Навіщо вони це роблять? Туалети зачинили?”

Соціологи й громадські активісти висловили застереження
щодо законопроекту про деокупацію Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна