У Німеччині партія Меркель та соціал-демократи дійшли попередньої згоди про нову “велику” коаліцію

 

Лідери Християнсько-демократичного союзу, Християнсько-соціального союзу  та Соціал-демократичної партії Німеччини досягли прориву під час попередніх переговорів щодо формування “великої” коаліції, які тривають після провалу гаданої коаліції ХДС/ХСС, ВДП і “Зелених”.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це стало відомо з причетних до перемовин політичних кіл уранці в п’ятницю, 12 січня.

Домовленість на рівні керівництва, обсяг якої наразі становить 28 сторінок, ще мають схвалити відповідні переговірні групи.

У разі цього потрібна ще буде також згода позачергового партійного з’їзду СДПН, який має відбутися 21 січня.

 

Наразі відомо, що керівники ХДС/ХСС і СДПН дійшли згоди щодо одного з ключових питань – обмеження міграції.
Партії домовилися, що приплив біженців до ФРН буде обмежений на рівні не вище 180-220 тисяч осіб на рік. Про механізми обмеження поки не повідомляється.

Крім того, сторони вирішили зняти повну заборону на возз’єднання біженців, які вже прибули до Німеччини, з їхніми родинами. Однак у цьому питанні діятиме обмеження тисячею людей на місяць.

У проекті домовленостей, який ще може бути змінений, йдеться про те, що взамін на дозвіл возз’єднання родин Німеччина зменшить на ту ж цифру кількість біженців, яких країна приймає з Греції та Італії згідно з домовленостями ЄС.

Об’єднання сім’ї застосовуватиметься тільки до шлюбів, укладених до втечі мігрантів, і лише за умови, що зацікавлені особи не вчинили жодних злочинів та у випадках, коли буде очевидно, що біженцям не вдасться скоро повернутися додому.

Питання міграції було одним з ключових на попередніх консультаціях про формування коаліції, які тривали протягом цього тижня за закритими дверима. Після узгодження всіх питань партії можуть перейти до офіційної частини переговорів.
Якщо християнські демократи таки дійдуть згоди зі своїми колишніми коаліційними партнерами, політичні сили розпочнуть формальний процес перемовин щодо створення нової великої коаліції.

Нагадаємо, вибори в Німеччині відбулися ще 24 вересня 2017 року. Після них переговори про формування коаліції вели ХДС/ХСС, “Зелені” та ліберали з Вільної демократичної партії, оскільки соціал-демократи, які зазнали поразки, оголосили про перехід в опозицію. Однак переговори зі створення так званої коаліції “Ямайка” провалились після виходу з них представників ВДП.
7 грудня партійний з’їзд СДПН дав “зелене світло” на переговори щодо “великої” коаліції.

“Велика” коаліція ХДС/ХСС і СДПН керувала Німеччиною в 2013-2017 роках.
Як правило, молодший коаліціянт (СДПН) у такому форматі отримує посаду федерального міністра закордонних справ, зараз це Зігмар Габріель.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.