Президент ФРН намагається врятувати провалені переговори про створення коаліції

 

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у вівторок, 21 листопада, провів переговори з лідерами партій, що за результатами виборів пройшли до Бундестагу, але не змогли утворити коаліцію.

Як повідомляє “Німецька хвиля“, Штайнмаєр у своїй берлінській резиденції зустрівся з лідерами партії “Союз 90/Зелені” Сімоною Петер та Джемом Ездеміром, а також із лідером Вільної демократичної партії (ВДП) Крістіаном Лінднером, який 19 листопада заявив про вихід його партії з переговорів.

Президент намагався переконати Лінднера повернутись за стіл переговорів щодо створення коаліції “Ямайка” у складі ВДП, Зелених та блоку “Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз” (ХДС/ХСС).

На 22 листопада запланована зустріч Штайнмаєра з головою ХСС Горстом Зеєгофером, а в четвер, 23 листопада, президент має зустрітися з главою соціал-демократів Мартіном Шульцем.

Як зауважив глава відомства федерального канцлера Петер Альтмаєр, протягом наступних трьох тижнів необхідно остаточно визначитись, чи зможе бути сформований у Німеччині стабільний уряд на основі останніх парламентських виборів. На думку Альтмаєра, це було б краще, ніж позачергові вибори, за підсумками яких уряд може бути сформований лише влітку наступного року.

20 листопада Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав партії, які за результатами виборів 24 вересня пройшли до Бундестагу нового скликання, до переговорів щодо створення коаліції. “Я очікую від усіх готовності до переговорів, щоб уможливити формування уряду найближчим часом”, – наголосив Штайнмаєр.

Як зазначають аналітики, провал переговорів про створення правлячої коаліції – найсерйозніше випробування для федерального канцлера Ангели Меркель за всі 12 років її перебування на цій посаді.

19 листопада Крістіан Лінднер оголосив, що очолювана ним ВДП вийшла з переговорів про створення коаліції з ХДС/ХСС та Зеленими.

“Ми не можемо нести відповідальність за дух, яким наповнені документи коаліційних переговорів”, – заявило керівництво ВДП у “Твіттері”.
“Ми були б змушені відмовитися від наших основних принципів і від всього, до чого ми прагнули довгі роки. Ми не будемо підводити наших виборців, підтримуючи політичний курс, в який ми не віримо”, – йдеться далі в повідомленні.

Лінднер пояснив зрив консультацій “відсутністю довіри” між партнерами. За його словами, сторонам не вдалося знайти спільний підхід до модернізації країни. “Краще не керувати країною, ніж керувати неправильно. Сьогодні, після тижнів переговорів, ми маємо перед собою список безлічі протиріч, відкритих питань та конфліктів цілей”, – додав Лінднер.

За словами політика, протиріччя між ВДП з одного боку і союзу ХДС-ХСС з іншого “виявилися непереборними”.

Представники інших партій, які майже чотири тижні вели переговори про створення коаліційного уряду, розкритикували позицію очільника ВДП.

Як писала “Новинарня”, на парламентських виборах, які відбулися в Німеччині наприкінці вересня, перемогу здобув блок Ангели Меркель ХДС/ХСС. Також у Бундестаг потрапили Соціал-демократична партія Німеччини, правопопулістська “Альтернатива для Німеччини”, Вільна демократична партія, “Ліві” та “Союз 90/Зелені”.

Після оголошення прогнозів щодо результатів виборів лідери СДПН заявили, що переходять в опозицію та не вестимуть переговори про “велику коаліцію” з ХДС/ХСС, в якій перебували у 2013-2017 роках.

Вони порадили Ангелі Меркель спробувати створити так звану коаліцію “Ямайка” з вільними демократами та зеленими (кольори коаліційних партій у цьому разі – чорний, жовтий, зелений – збігатимуться з кольорами ямайського прапора).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна