Усе про результати виборів у Німеччині: Україна може бути задоволена

 

На основі опитувань та перших підрахунків голосів, на парламентських виборах у Німеччині впевнено перемагає блок партій ХДС/ХСС Ангели Меркель. Вона відтак вочевидь сформує правлячу коаліцію і стане федеральним канцлером на четвертий термін, повторивши рекорд Гельмута Коля.

Варто зазначити, що, всупереч побоюванням, це вже четверті вибори в ЄС поспіль, які не дозволили “розхитати” Євросоюз. Раніше 2017 року проєвропейські сили, невигідні Росії, перемогли на виборах у Франції (і президентських, і парламентських), у Болгарії та Нідерландах.

Результати

Християнські демократи набирають приблизно 33% голосів, або 239 мандатів у 690-місному Бундестазі.

На другому місці – Соціал-демократична партія Німеччини, яка показала найгірший результат за повоєнну історію країни: 20,6%, це 150 місць.

Третє місце посіла правопопулістська “Альтернатива для Німеччини”. Ультраправі, які провадили свою кампанію у фарватері Росії, потрапили до Бундестагу вперше в історії ФРН. Вони побудували агітацію майже суто на антиіммігрантській риториці і здобули 12,8% – 93 мандати.

Також у парламент після 4-річної перерви проходить Вільна демократична партія (10,6% – 77 місць), колишні комуністи – партія “Ліві” (9,1% – 66 місць) та “Союз 90/Зелені” (8,9% – 65 місць).

Явка на виборах становила понад 75%, зрісши порівняно з 71,5% в 2013 році.

Приріст голосів порівняно з виборами-2013

Буде нова коаліція

Як передає “Німецька хвиля”, після оголошення прогнозів щодо результатів виборів лідери СДПН заявили, що переходять в опозицію та не вестимуть переговори про “велику коаліцію” з ХДС/ХСС, в якій перебували з християнськими демократами в 2013-2017 роках.

Вони порадили Ангелі Меркель спробувати створити так звану коаліцію “Ямайка” із вільними демократами та зеленими (кольори коаліційних партій у цьому разі – чорний, жовтий, зелений – збігатимуться з кольорами ямайського прапора).

Мартін Шульц визнає поразку

Лідер СДПН, екс-голова Європарламенту Мартін Шульц оголосив про завершення роботи “великої коаліції” із ХДС/ХСС, до якої його партія входила на правах молодшого партнера.
За його словами, сьогодні “важкий і гіркий день день для німецької соціал-демократії”.
Проте Шульц пообіцяв вести подальшу боротьбу за принципи, які сповідують виборці його партії. Він висловив бажання і далі очолювати партію, вже в опозиції.

Читайте також:
Що потрібно знати про вибори в Німеччині:
фаворити, їхні програми щодо України, варіанти коаліцій

 

Голова відомства федерального канцлера Петер Альтмаєр заявив, що блок ХДС/ХСС вестиме переговори щодо створення коаліції в тому числі і з СДПН. За його словами, Німеччина потребує сильного та дієздатного уряду.
Він зазначив, що результат ХДС/ХСС є гіршим за очікування, проте блок отримав право на формування коаліції.

Утім, керівник фракції СДПН у Бундестазі Томас Опперманн наголосив, що відмова соціал-демократів від подальшої участі у “великій коаліції” є “абсолютно серйозною”.
“Завжди можна вести діалог, але ми не будемо вести з ХДС/ХСС жодних переговорів про створення коаліції”, – наголосив політик.

Канцлерка Ангела Меркель заявила, що її політична сила досягла стратегічних цілей на парламентських виборах.  За словами Меркель, ХДС/ХСС залишиться найбільшою політсилою у парламенті і отримає мандат від виборців на формування уряду.
Водночас канцлерка визнала, що сподівалася на кращий результат партії на цих виборах (блок ХДС/ХСС втратив порівняно з 2013 роком близько 8% голосів).

Лідер Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер заявив, що із поверненням його партії до Бундестагу після чотирирічної перерви у парламенті “знову є фракція свободи”. “Люди зробили можливим наше повернення”, – зазначив Лінднер, виступаючи перед своїми прихильниками.
На виборах 2013 року його партії забракло 0,2% для того, щоб подолати 5-відсотковий бар’єр і потрапити до Бундестагу. На цих виборах ВДП здобула подвійно необхідну підтримку і, за прогнозами, увійде до правлячої коаліції.

У ймовірній коаліції “Ямайка” (ХДС/ХСС+ВДП+Зелені) Крістіан Лінднер – найімовірнійший міністр закордонних справ

Один з лідерів “Зелених” Антон Гофрайтер не виключив участі своєї партії у переговорах щодо формування коаліції з християнськими демократами.
За його словами, ХДС/ХДС, попри втрату голосів порівняно з попередніми виборами, є переможцем виборів, “і вони визначатимуть, кого запрошувати (до формування коаліції”.

Крайні праві й ліві задоволені

Лідерка виборчого списку “Ді Лінке” Сара Вагенкнехт поклала на партії “великої коаліції” – ХДС/ХСС та СДПН – провину за високий результат правопопулістської “Альтернативи для Німеччини”. Вона зазначила, що задоволена ужинокм своє партії. “Ми отримали результат, який є другим найкращим в історії партії”, – зауважила Вагенкнехт.

Лідер списку “АдН” Александер Гауланд залишився задоволений показником своєї політичної сили і заявив, що “Альтернатива…” чинитиме сильний тиск на канцлера Меркель.
“Ми будемо переслідувати пані Меркель”, – пообіцяв правий політик, чия партія, завдяки третьому результату на виборах, отримує суттєві важелі впливу в Бундестазі, право запитів, головування в деяких комітетах тощо.

Німці протестують проти успіху ультраправих з “АдН”. Фото Reuters

У Берліні близько 700 противників ультраправих увечері зібралися перед будівлею, де “АдН” святкує свій високий результат на виборах. Учасники акції вигукували гасла на кшталт: “Немає права на пропаганду нацизму”.
За даними поліції Берліна, деякі учасники акції кидали каміння та пляшки у поліцейських, які не підпускали натовп до будівлі. Кількох агресивно налаштованих учасників протесту було затримано.

Як пише DW, соціологи вирахували, за рахунок чого “Альтернативі для Німеччини” вдалося значно покращити свій результат порівняно з минулими виборами (плюс 8%).
За даними інституту досліджень громадської думки Infratest-dimap, за “АдН” віддали свої голоси близько 1,2 мільйона осіб, які не голосували на попередніх виборах.
Також понад мільйон голосів ультраправим дали виборці, які раніше традиційно голосували за ХДС/ХСС, близько 470 тисяч – прихильники СДПН, близько 400 тисяч – прибічники “Лівої партії”.

Найбільшу підтримку “АдН” має в Східній Німеччині, на території колишньої Німецької Демократичної Республіки. Тут за партію проголосувало близько 21,5% виборців.

 

Порошенко: Перемога Меркель наближає відновлення територіальної цілісності України

Президент України Петро Порошенко вважає, що перемога на виборах до Бундестагу блоку партій ХДС/ХСС, який очолює нинішня канцлерка Ангела Меркель, наближає відновлення територіальної цілісності України. Про це він написав у “Твіттері”, коментуючи результати парламентських виборів у ФРН.

“Щирі вітання Ангелі Меркель – переможцю парламентських виборів та лідеру миру і стабільності в Європі. Перемога, що наближає відновлення територіальної цілісності України та її майбутнє в об’єднаній Європі!” – зазначив президент.

Потенційні коаліціанти й українське питання

Як писала “Новинарня”, для України ці вибори мали справді велике значення. Адже Німеччина є не лише провідним членом ЄС та одним із головних європейських партнерів України, вона ще й залучена до “нормандського формату” переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Від результатів виборів залежить, хто обійматиме посади канцлера (переможець виборів – старший партнер у коаліції) і міністра закордонних справ ФРН (другий партнер у коаліції). Відповідно, це визначить, хто братиме участь у засіданнях “нормандської четвірки”.

Курс Ангели Меркель щодо України добре відомий і прогнозований. Мінський процес, “нормандський формат”, вирішення конфлікту на Донбасі лише мирним шляхом, санкції проти Росії та невизнання анексії Криму – складові політики, яку канцлерка проводила більше трьох років і вестиме далі.
У ХДС наголошують, що слід зберігати тиск на Москву з метою відновлення територіальної цілісності України.

У разу формування коаліції ХДС+ВДП+Зелені і призначення міністром закордонних справ представника ВДП варто зауважити, що ліберали у своїй програмі стверджують чітко: “Закликаємо російський уряд негайно припинити незаконну окупацію Криму і війну у Східній Україні”.
У ході виборчої кампанії лідер ВДП Крістіан Лінднер несподівано запропонував “заморозити” питання Криму, аби створити передумови для розрядки у відносинах з Москвою. У відповідь на критику він наголосив, що ВДП однаково не приймає анексію Криму, яка суперечить міжнародному праву.
Крім того, Лінднер озвучував можливість посилення санкцій проти РФ, якщо вона “не хоче вийти з глухого кута”.

Про такий варіант говорять і “Союз 90/Зелені”. Коротко їхню позицію щодо України можна сформулювати так: “Більше допомагати та більше вимагати”.

Якщо все ж таки знову повернеться “велика” коаліція, то ми знаємо, що голова соціал-демократів Мартін Шульц відомий доволі гострими заявами на адресу РФ ще з часів головування в Європарламенті.

Есдеки підтримують загальноурядову лінію щодо визнання суверенітету України й санкцій проти РФ. Однак один із лідерів партії, глава МЗС Зігмар Габріель, неодноразово робив заяви про можливість поступового послаблення санкцій щодо Росії, щойно буде поступ у врегулюванні кризи на Донбасі.

“Суттєвий поступ у реалізації мінської угоди мав би привести до покрокового зняття санкцій щодо Росії”, – ішлося і в передвиборній програмі СДПН.

Читайте також:
На “дитячій” прес-конференції Меркель визнала,
що найважче для неї питання – про війну в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.