Вибори у Франції: блок Макрона здобув 350 мандатів, партія Ле Пен – 8

 

Партія президента Франції Еммануеля Макрона “Вперед, Республіко!” у блоці з партією “МоДем” (“Демократичний рух”) отримала абсолютну більшість у нижній палаті парламенту країни за підсумками другого туру парламентських виборів, що відбулись у неділю, 18 червня.

Як передає Le Monde, альянс La République En Marche! – MoDem здобуває 350 мандатів (308 і 42 мандати відповідно), або 32,3%, і таким чином отримує абсолютну більшість у 577-місному парламенті.

ОНОВЛЕНО. Правоцентристська партія “Республіканці” разом із союзниками, попри те, що напочатку року вважалася фаворитом виборів, здобуває 137 місць (21,5%) та стане найбільшою опозиційною силою в Національних зборах.

Соціалісти, які дотепер утримували владу, отримали 44 місця (9,5%).

Комуністичний блок “Франція нескорена” на чолі з Жаном-Люком Меланшоном – 17, Французька комуністична партія – 10 (2,7%).

Ультраправий “Національний фронт” виборов 8 мандатів (13,2%). Лідер партії Марін Ле Пен за результатами виборів уперше отримала місце у парламенті Франції.

“Регіоналісти” отримали 5 мандатів, екологісти, ультраправі і права партія “Повстань, Франціє!” – по 1 мандату, інші – 3.

Таким чином, Національна асамблея оновилася на 75% – це історичний рекорд.

Прикметно, що депутат-республіканець Тьєррі Маріані, який був одним із ключових агітаторів за визнання анексії Криму, програв у другому турі виборів кандидатці від партії “Вперед, Республіко!” Анн Женет.

Як повідомляє Le Parisien, Маріані балотувався від 11-го закордонного округу, який об’єднує французьких виборців Азії, Австралії, Океанії, а також кількох східноєвропейських країн, серед яких Україна та Росія.
За нього проголосували всього близько 19% виборців, тоді як Женет – понад 54% виборців.

Тьєррі Маріані відомий як ключовий організатор незаконних візитів європейських депутатів до анексованого Криму. Він був депутатом Національної асамблеї з 1994 року та одним із “важковаговиків” партії “Республіканці”, де відповідає за зв’язки з Росією, зазначає “Європравда”.

Після поїздок до Криму делегації на чолі з Маріані лобіювали в європейських структурах думку про те, що в Криму у татар немає проблем. Після скандалу через його поїздки Маріані усунули з посади в ПАРЄ. За поданням СБУ українська влада наклала на депутата санкції, йому заборонений в’їзд до України.

Вибори у Франції проходили за двотуровою мажоритарною системою. Під час першого туру лише чотирьом кандидатам в округах вдалося здобути більшість голосів.
Явка на виборах 18 червня була рекордно низькою – лише 42%, що нижче, ніж у першому турі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна