Вибори в Нідерландах: буде нова коаліція. ОНОВЛЕНО

 

Народна партія за свободу та демократію (VVD), яку очолює нинішній прем’єр Нідерландів Марк Рютте, лідирує за підрахунком результатів парламентських виборів, що відбулися 15 березня.
Про це свідчать результати екзит-полів, повідомляє “Новинарня” з посиланням на Nos.nl.

Відповідно до опитування, правоцентристи здобувають 31 мандат зі 150 місць у Палаті представників. Це на 10 менше, ніж VVD мала за підсумками попередніх виборів 2012 року.

Найбільший провал спіткав Лейбористську партію (PVDA): за даними опитувань Ipsos, вона матиме лише 9 місць у новому парламенті (-29).

Досі коаліцію в Палаті представників формували Народна партія за свободу та демократію і лейбористи.
Очевидно, що в новому парламенті буде інша конфігурація більшості.

Крайньо правій Партії свободи Гірта Вілдерса (PVV) зараз прогнозують 19 мандатів (+4).
Так само по 19 місць можуть отримати християнські демократи (CDA) і соціал-ліберальна партія (D66).

Зелені ліві (GL), як очікуються, здобудуть 16 мандатів, що на 12 більше, ніж вони мали досі.
Соціалістична партія (SP) бере 14 місць (-1), Християнський союз (CU) – 6 (+1), Партія для тварин – 5 (+3), ще чотири політичні сили – 4, 3, 3 і 2 місця відповідно.

У нідерландській виборчій системі відсутній прохідний бар’єр, при цьому, скажімо, Піратська партія не спромоглася набрати достатню кількість голосів хоч для одного мандата.

Марк Рютте очолює уряд країни з 2010 року.

ОНОВЛЕНО. Прем’єр Марк Рютте святкує перемогу на антиіммігрантською, антиісламською Партією свободи Вілдерса (PVV), заявляючи про припинення тенденції, коли на виборах вигравали популісти.

“Це ніч, коли Нідерланди після Brexit, після американських виборів сказали “стоп” неправильному популізму”, – заявив Рютте, відзначивши, що Народна партія за свободу і демократію буде найбільшою партією в Нідерландах третій раз поспіль.

За уточненими даними (після підрахунку 97% голосів), VVD матиме 33 мандати, PVV – 20, CDA і D66 – по 19, GL та SP – по 14, PVDA – 9…

Читайте також:
Нижня палата в Нідерландах підтвердила Асоціацію з Україною. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна