Все по-новій: колегія харківських суддів у справі “сепаратистки” Штепи ще раз взяла самовідвід

 

Колегія суддів Ленінського районного суду Харкова, яка слухала справу стосовно екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, обвинувачуваної в сепаратизмі, заявила самовідвід і задовольнила його.

“Колегія суддів ухвалила: відвести суддів Шрамко, Бондаренка, Грінчук від участі в розгляді кримінального провадження за обвинуваченням Штепи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України”, – йдеться в рішенні, оголошеному головуючою суддею Людмилою Шрамко в четвер, 11 січня.

Як передає агенція “Інтерфакс-Україна”, в мотивувальній частині зазначено, що судді Людмила Шрамко, Віталій Бондаренко та Олександра Грінчук заявили самовідвід на підставі п. 4 ч. 1 ст. 75 Кримінального процесуального кодексу України, посилаючись на наявність обставин, які в об’єктивного спостерігача можуть викликати сумнів у їхній неупередженості, а саме – проведення досудового розслідування прокуратурою Харківської області в кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України за фактом отримання суддями Ленінського райсуду Харкова неправомірної вигоди за ухвалення завідомо неправосудного судового рішення під час розгляду судового провадження у справі стосовно Штепи.

Прокурори, які беруть участь у судовому засіданні, не заперечували проти самовідводу Бондаренка та Грінчук, але виступали проти самовідводу судді Шрамко, оскільки вона раніше не брала участі в розгляді цієї справи.

Захист та обвинувачувана виступили за вирішення питання на розсуд суду, зазначивши, що внесення даних щодо суддів до ЄРДР, на їхню думку, свідчить про тиск на суд.

Рішення оскарженню не підлягає.

Як писала “Новинарня“, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.
На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

Арешт Штепи тривалий час постійно продовжували на два місяці.

У серпні Штепу перевели в штрафний ізолятор СІЗО, а 20 вересня 2017 року Ленінський райсуд Харкова змінив міру запобіжного заходу для Штепи – з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

Також відомо, що Неля Штепа відмовилася від обміну її в ОРДЛО.

Раніше колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу Нелі Штепи, прийняла рішення про свій відвід. Її справу відтак слухали спочатку вчетверте.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна