Прокуратура порушила карну справу за фактом дій УПЦ МП в Запоріжжі

 

Запорізькі правоохоронці почали розслідування фактів вчинення представниками УПЦ Московського патріархату та ГО “Союз православний Радомир” умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, а також образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Як передає “Новинарня“, про це 11 січня повідомила прокуратура Запорізької області.

Розслідування у цього кримінальному провадженні доручено слідчому відділу  Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Зазначається, що 11 січня до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), стосовно дій окремих представників Запорізької єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), ГО “Союз православний «Радомир»” та іншими невстановленими особами.

У прокуратурі заявляють, що ці умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України.

Встановлено, що представники Запорізької єпархії УПЦ МП “допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями”.

“Указані особи засуджують спілкування представників церкви українською мовою, чим принижують національну честь громадян України.
Крім того, деякі представники указаних релігійних організацій останнім часом допускають висловлювання за єдність слов’янських православних народів під духовним наставництвом Російської православної церкви (РПЦ). Серед прихожан храмів розповсюджується інформація про необхідність об’єднання України з Росією та засуджується європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації по відношенню до України”, – підкреслюють у прокуратурі.

Досудове розслідування триває, проводяться першочергові слідчі дії.

Читайте також:
Ляльки, каністри, війна. Церковний інцидент у Запоріжжі
загрожує перерости у велике політичне протистояння з УПЦ МП

Протести націоналістів біля Печерської лаври:
“С14” має намір продовжувати тиск на УПЦ МП

Як повідомляла “Новинарня“, на початку року священик УПЦ Московського патріархату Євген Молчанов в Запоріжжі відмовився відспівувати загиблу дитину через те, що хлопчик був хрещений у церкві Київського патріархату. Батьки намагалися знайти допомогу у найближчому храмі УПЦ МП Іонна Кронштадтського, але там перед ними зачинили двері. Дії підлеглого підтримав запорізький митрополит Лука (Коваленко), виходець із Донеччини.

Такі події спричинили всеукраїнський флешмоб “Принеси ляльку” – обурені проросійською політикою священиків УПЦ Московського патріархату люди почали приносити дитячі іграшки під стіни храмів.

У Запоріжжі через такий протест охоронець одного з храмів викликав “православних тітушок” із “бойового крила” єпархії МП – організації “Радомір”; вони побили двох учасників флешмобу, зокрема учасника АТО.
Обурені запоріжці влаштували стихійну акцію протесту біля церкви.

Читайте також:
Демарш у Запоріжжі: священик заявив про розрив з УПЦ МП
через її проросійську позицію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна