Ляльки, каністри, війна. Церковний інцидент у Запоріжжі загрожує перерости у велике політичне протистояння з УПЦ МП

 

Флешмоб “Принеси ляльку під храм УПЦ МП”, започаткований після скандалу з відмовою священика відспівати загиблу дитину в Запоріжжі, шириться Україною.

І не обходиться без скандалів: у столиці чернець Києво-Печерської лаври намагався перешкодити роботі фотографа, який знімав принесених до входу ляльок, а в Запоріжжі “православні тітушки” побили двох учасників АТО.

автор: Леся Волошка

Заклик до флешмобу

Флешмоб ініціював блогер із Запоріжжя Юрій Гудименко. Він розповів, що особисто знає батьків дворічного хлопчика, який загинув, коли на нього з 9-го поверху впав п’яний самогубець.

Протоієрей Євген Молчанов

Ця страшна історія здобула ще більший резонанс після того, як священик з Української православної церкви Московського патріархату Євген Молчанов безпосередньо під час похорону відмовився відспівувати малюка, назвавши його “нехрещеним” (бо дізнався, що дитину хрестили в храмі УПЦ Київського патріархату).

На захист священика тоді став митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ ПМ Лука (Коваленко), заявивши, що Молчанов вчинив цілком правильно.

У зв’язку з цим запоріжець Гудименко закликав до демонтрації протесту.

“Я принесу під найближчу церкву УПЦ (МП) ляльку. Просту дитячу іграшку. Вони її приберуть, а я принесу знову. І знову. І знову. І люди будуть проходити повз і бачити ляльку у церкві. І будуть розуміти, ЧОМУ вона там лежить. Розумітимуть, ЩО вона означає. Розумітимуть, ЩО зробила ця Церква” – написав Юрій Гудименко, закликавши інших користувачів мережі підтримати його ініціативу.

Нагадаємо, раніше Гудименко також започаткував через соцмережі акцію “Зустрінь своїх”.

Ляльки під церквами

Одним із перших, хто підтримав акцію, став народний депутат від БПП Володимир Ар’єв.

“Не уявляю собі більшого гріха для священника, аніж відмовити похрестити вмираючу людину чи проводити покійного за християнським звичаєм. Ще й в піст. Тому приєднуюсь до акції #принеси_куклу як нагадування священникам УПЦ МП про гріх їхньої гордині. Не впевнений що дійде, але за це все одно доведеться відповісти перед Богом”, – написав Ар’єв.

Нардеп додав, що в одному з двох храмів Московського патріархату на Оболоні, куди він заїхав, “охоронець миттєво забрав іграшку. Але так щоб у кадр не потрапити. Засоромився, мабуть”.

Більше “пощастило” фотографу “Радіо Свобода” Сергієві Нужненку, який виконував свою роботу біля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

“Сьогодні ввечері знімав, як люди приносять іграшки до Києво-Печерської лаври, одну з іграшок поклали до центрального входу, за мить вийшов священнослужитель і відкинув іграшку подалі від входу, за ним вийшла особа яка в грубій формі почала заважати знімати і погрожувати розбити камеру“, – написав журналіст у “Фейсбуці“.

При цьому чоловік, який погрожував фотокореспонденту, відмовився повідомити своє прізвище.
За словами Нужненка, “пізніше священик просив видалити фото”, мовляв, “якось він не подумав”.

Ляльки та інші дитячі іграшки з’являються під храмами УПЦ МП в різних містах і регіонах України.

За хештегами ‪#‎принеси_ляльку‬ та ‪#‎принеси_куклу‬ у “Фейсбуці” можна побачити дописи та фотографії з підтримкою флешмобу в Харкові, Рівному, Львові, Вінниці, Київській області, Одесі, Чернігові тощо.

Як пише сайт “Слов’янські відомості“, щонайменше одну ляльку принесли навіть до церкви в Слов’янську Донецької області, де традиційно сильні позиції Московського патріархату.

Лялька під храмом УПЦ МП у Слов’янську. Фото: “Славянские ведомости”

Православні “тітушки” й каністри в Запоріжжі

У Запоріжжі, звідки все й почалося, стався новий скандал: людей, які принесли ляльок до храму святих Петра та Февронії, побили “православні тітушки”.

“Хлопці принесли ляльок. Почалася розмова з охороною. Охорона викликала підкріплення. У розмові пролунала фраза про «Радомир» (громадська організація «Союз православний Радомир»“Н”). Хлопців відтягли від церкви і забуцали ногами”, — цитує волонтера Валентина Бурого “Громадське радіо”.

Бурий пояснив, що організація “Радомир” — це “бойове крило церкви [МП]”.

“Вони так себе самі називають, — сказав волонтер, — спортивні хлопці”.

На своєму сайті  “Радомир” позиціонує себе як “православний союз”, але в Запоріжжі ця структура відома передусім проросійськими поглядами. Спортивних чоловіків із пов’язками “Радомир” часто бачили на акціях, організованих колишніми членами Партії регіонів, КПУ тощо.

За словами Бурого, серед постраждалих від побиття був і учасник АТО, який потрапив у лікарню з імовірним переломом.

У коментарях до цього допису на сторінці волонтера у “Фейсбуці” пролунали пропозиції “нести до УПЦ МП не ляльок, а каністри з бензином”, після чого Бурий закликав людей і справді зносити до церкви каністри та баклажки.

Порожні каністри, звісно. Для того, щоб було розуміння, що наступного разу це можуть бути каністри з бензином. Сенс в тому, щоб привернути увагу людей до діяльності подібних організацій під прикриттям церкви”, — пояснив свій заклик активіст.

Трохи більш детально описав події ініціатор флешмобу Юрій Гудименко.

“Двоє ветеранів АТО поїхали до однієї з церков Московського патріархату покласти ляльок. Охоронець церкви викликав «православних тітушок» – силове крило УПЦ МП, організацію «Радомир», які раніше охоронояли комуністів на травневих мітингах і брали участь у заходах розпущеного «Беркута».
«Радомирівці» побили ветеранів АТО. У одного хлопця зламана рука, інший відбувся саднами й синцями.
У відповідь запорожці зібрали натовп із кількох десятків людей і зі ЗМІ пішли до тієї самої церкви. На цей раз тітушок чомусь не було (несподівано, так), і люди спокійно поклали іграшки. Які – знову-таки, несподівано – ніхто не став прибирати і взагалі протидіяти. Зате священики, залишившись без силової підтримки, викликали вісім (!) екіпажів патрульної поліції. Яка, втім, не надто заважали людям”, – написав Гудименко.

Голова ГУ Нацполіції у Запорізькій області Олег Золотоноша в коментарі щодо “конфліктної ситуації біля храму Петра і Февронії” виклав версію правоохоронців.

“Сьогодні о 15:30 громадянин Валентин Бурий зробив виклик поліції через лінію 102, про те, що в районі малого ринку відбувається бійка. Наряди поліції після прибуття на місце (протягом 7 хвилин) нікого не виявили, ні потерпілих ні нападників. О 16:00 біля храму пройшла акція, без будь-яких конфліктів і порушення громадського порядку”, – запевняє очільник обласної поліції.

Міжнародний резонанс

Церковний скандал із відмовою відспівати загиблу дитину в Запоріжжі набув всесвітньої слави.

Зокрема, 5 січня на сайті британського видання The Guardian вийшов матеріал про те, що Церква Московського патріархату відмовилася “поховати хлопчика з Київського патріархату”.

“Смерть малюка, розчавленого людиною, яка стрибнула з житлового будинку, викриває релігійний розрив у православній християнській країні”, – з таких рядків починається стаття у The Guardian.

Видання подає коментар прес-секретаря Київського патріархату Євстратія (Зорі), в якому сказано, що такі інциденти відбувалися раніше і тільки підтримували почуття розчарування серед віруючих в Україні.

Новину про запорізький скандал також підхопило одне з найбільших міжнародних інформаційних агенств – “Франс-пресс”.

Замість примирення УПЦ МП іде “воювати”

Поки світ обурюється “антихристиянськими” діями служителів УПЦ МП, деякі представники цієї церкви пояснюють свою позицію чітким дотриманням “канонів”.

протоієрей Ігор Рябко

“Не відспівували й відспівувати не будемо!.. Православна церква – це закрита військова організація, яка має свій устав, свій порядок, свої жорсткі, дані від Бога, закони існування”, – написав у “Фейсбуці” протоієрей УПЦ МП Ігор Рябко. Теж, до речі, із Запоріжжя.

Наразі цей допис закритий чи видалений.

Також у коментарях Рябко обурився, що “ніхто не несе ляльок у міністерство [внутрішніх справ України] до Авакова”, хоча “від розривів снарядів загинуло багато таких же невинних дітей”.

Цей коментар отець Ігор стер, а надалі переконує, що церква завжди була “військовою” організацією, і зараз би апостол Павло “говорив би про те, що потрібно надіти бронежилет, взяти автомат Калашникова духовний та ін.”

“И когда мы думали, что это уже дно – тут снизу постучали”, – прокоментував заяви Рябка речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП, замість офіційних заяв з приводу конфлікту в Запоріжжі та всеукраїнського флешмобу, поширив на церковному сайті текст газети “Вєсті” із заявами симпатика МП Олександра Єрмоленка, якого називають “відомим публіцистом, що пише на теми, пов’язані з релігією і церковними процесами в Україні”.

“Поверхневий аналіз показує, що Гудименко не просто так почав писати про те, що кілька днів тому відбулося в Запоріжжі, – підкреслює експерт. – За цим стоїть політичне замовлення, оскільки блогер має пряме відношення до партії “Свобода” і її запорізької “філії”. Хоча я б не став обмежувати його діяльність тільки цими рамками. Не виключено, що активність Гудименко підтримується багатьма серйозними силами”, – ідеться в дописі.

“Просто зверніть увагу, як потужно пішла інформаційна хвиля. Її учасниками стали не лише члени УПЦ КП, а й греко-католики, провідні ЗМІ, телеканали. У кожного свій інтерес. Наприклад, Київський патріархат прагне за рахунок запорізької трагедії перебити хвилю публікацій про зустріч Митрополита Онуфрія з родичами звільнених за сприяння УПЦ солдат“, – цитують “Вєсті” Єрмоленка, який не вперше комунікує на боці МП у конфліктних ситуаціях.

Крім того, на сайті УПЦ МП міститься передрук з “Українських новин” інформації про те, що митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука “благословив духовенству ввіреної йому єпархії келійно молитися за трагічно загибле немовля Євгенія”.

За його словами, “трагічну подію варто розглядати у тому ключі, що напередодні великих православних свят диявол докладає усіх зусиль для того, щоб внести розбрат і чвари поміж християн”.

* * *

Нагадаємо, в травні 2017 року численні демонстранти з середовища прибічників і вірян УПЦ Московського патріархату стали на заваді розгляду Верховною Радою низки законодавчих ініціатив щодо посилення контролю над російською церквою в Україні, назвавши проведений мітинг  “молебнем про напоумлення народних депутатів”.

Читайте також:
Церковний скандал: у Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився
відспівувати трагічно загиблого малюка з Київського патріархату

Два священики УПЦ МП в Кадіївці благословили полк “козаків ЛНР”
на війну з Україною. ФОТО

Переможець “Голосу країни” пікетував Верховну Раду разом з УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна