Нова “агентура ДНР” для обмінного фонду: вчительку та пенсіонера МВС з Донеччини арештували за допомогу терористам

 

автор: Людмила Кліщук
фото автора

Вчительку хімії та ветерана МВС на Донеччині затримали вінницькі СБУшники, прокуратура оголосила їм підозру у сприянні терористичній організації.

Як вбачається із матеріалів справи, підозрювані є ланками агентурної мережі так званого “міністерства держбезпеки ДНР”. Від цих двох бойовики отримували інформацію, що могла серйозно нашкодити силам АТО.

Затриманих перевезли до Вінниці. У п’ятницю, 5 січня, їм оголосили про підозру за статтею 258-3 Кримінального кодексу України – “сприяння діяльності терористичній організації”. Вінницький міський суд розглянув та задовольнив клопотання слідчого про взяття під варту.
“Обмінний фонд” для звільнення українських заручників з полону “ДНР” має всі шанси поповнитись двома пенсіонерами – інформаторами бойовиків.

На судовому засіданні у вінницькому суді була журналістка “Новинарні“.

“Про це всі знають, що українські солдати сплять із нашими дівками-сифілітичками”

Ольга Черкашина. Фото: Новинарня

Підозрювана Ольга Черкашина, 59 років. Мешкає в одному з міст Донецької області неподалік від лінії фронту, яке контролюєтсья українською владою. Землячка Януковича – народилася Єнакієвому (зараз це ОРДО).
Працює вчителькою хімії та викладає цей же предмет у коледжі, підпрацьовуючи. Педагогічного стажу – два роки.
Раніше працювала на хімічному заводі інженером-хіміком.

Своєї вини у сприянні діяльності терористам жінка не визнає.

– Ну говорила по телефону, у нас все місто говорить по телефону. Мені скоро 60 років буде, ну, маладой чілавєк, ну яка терористка в такому віці? У мене і думок не було, що з цього може бути тероризм! – відповідає підозрювана на запитання слідчого судді про те, чи визнає вину.

– І на “ті” теми ми теж говорили! А що, про це всі знають, що українські солдати сплять із нашими дівками-сифілітичками! І про те, що “Гради” щоранку зі стрільбищ повертаються, і про те, що стріляють вони по Донецьку. Про це все місто говорить! У мене мамі скоро буде 90 років, я її утримую, як вона буде без мене?

Юрій Говоров. Фото: Новинарня

Підозрюваний Юрій Говоров, 53 роки. Мешкає в тому ж місті, що й Черкашина. Працює охоронцем на одному із підприємств. Пенсіонер МВС, звільнився з органів у званні капітана.
Саме він, за версією слідства, ініціював збір розвідувальної інформації та передавав її своїй пособниці. Він збирав, вона – передавала.

Для конспірації Говоров пристав на пропозицію представника “ДНР” змістити пріоритети у засобах спілкування: почав передавати інформацію через соцмережу “Однокласники”.

Вини теж не визнає.

– Не було в мене умислу, аби нашкодити. То були пусті розмови. У мене є постійне місце проживання, я мешкаю з батьками, доглядаю їх, мені нікуди від них діватися – я не буду переховуватися від слідства.

“Стукала” на “гарячу лінію”

Спілкувалася підозрювана Черкашина, за словами слідчого СБУ, з особою, що приймає телефонні дзвінки на “гарячій лінії” так званого “МГБ ДНР” (її ім’я й прізвище відоме – “Н”).
Підозрювана знайшла номер телефону в інтернеті й почала туди систематично дзвонити, залучаючи до “співпраці” й обвинуваченого Говорова.

Тривало це в листопаді та грудні 2017 року, поки вінницькі правоохоронці не поклали цьому край: затримали обох 4 січня.

– …У листопаді 2017 року зателефонувала на “гарячу лінію” [“МГБ ДНР”] та повідомила, що на залізничному вокзалі міста розвантажується військова техніка: кількадесят одиниць танків, стільки ж військових вантажівок та БТР. За кілька днів знову подзвонила та повідомила, що на вокзал приїхали близько 50 осіб із батальйону “Донбас” та розмістилися на території одного з місцевих підприємств, мають на озброєнні техніку, уточнила, яку саме.

Андрій Мироненко читає матеріали слідства. Фото: Новинарня

Обговорила питання щодо необхідності завербувати та віднайти когось із співробітників підприємства, де зупинилися військові, та уточнити інформацію щодо кількості та видів озброєння українських військових. Крім того, підозрювана знайшла в інтернеті списки “зрадників ДНР”, тобто співробітників Костянтинівського міськвідділу поліції, які перевірила на достовірність та передала представникам “МГБ ДНР”, – навів слідчий Управління СБУ у Вінницькій області Андрій Мироненко лише кілька епізодів із тексту підозри.

Співробітник СБУ додав, що всі ці факти підтверджуються розтаємненими матеріалами негласних слідчих розшукових дій, які є в матеріалах кримінального провадження, та оперативними даними.

Читайте також:
“Е*ните – сразу попадете! Пусть сдохнут!”
Як на Донбасі вираховують коригувальників “ДНР”. ВІДЕО

Є ризик втечі до Росії

Серед аргументів слідства, чому саме потрібно тримати підозрюваних під вартою (а не застосовувати домашній арешт чи відпускати на поруки), є й підозра у вчиненні особливо тяжкого злочину, який становить значну суспільну небезпеку, і те, що санкцією інкримінованої статті передбачено покарання до 15 років позбавлення волі, і те, що підозрювані, маючи зв’язки із представниками “ДНР”, можуть перебратися на непідконтрольну українській владі територію. Це значні ризики.

– Альтернативні запобіжні заходи чинним законодавством не передбачені, а в підозрюваної син мешкає в Росії – тож є підстави вважати, що вона може перетнути лінію розмежування, ухиляючись таким чином від слідства, – підтримав клопотання слідчого прокурор вінницької обласної прокуратури Андрій Кобилянський.

“Наговорилися” на два місяці в СІЗО

У обох випадках адвокати, яких підозрюваним призначила держава, заперечували проти задоволення клопотання. Апелювали до того, що підозрюваним потрібно доглядати батьків тощо.
Хоча розуміли, що підозра в особливо тяжкому злочині не передбачає іншої міри запобіжного заходу, аніж взяття під варту.

Суддя Юрій Ковбаса читає ухвалу. Фото: Новинарня

Слідчі судді Вінницького міського суду Андрій Михайленко та Юрій Ковбаса в обох випадках ухвалили: клопотання слідчого СБУ задовольнити та застосувати до підозрюваних міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою протягом двох місяців.

Відтак обоє підозрювані у сприянні терористичній організації просидять у слідчому ізоляторі на час досудового розслідування принаймні до початку березня 2018 року.

* * *

Суддя Андрій Михайленко читає ухвалу. Фото: Новинарня

– Підозрювана, вам зрозуміле рішення суду? Вас триматимуть під вартою два місяці, – запитує по завершенню розгляду суддя Михайленко Ольгу Черкашину.

– Ваше право, – із гонором, зверхньо відповідає донеччанка.

– Я знаю, – не заперечує суддя.

Читайте також:
Терорист зі Жмеринки. Незакінчена історія поплічника бойовиків,
який відмовився від обміну в “ЛНР”

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.