СБУ підтвердила справжність розмов Саакашвілі й Курченка. Адвокат заперечує

 

Експертиза Науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ підтвердила автентичність голосів на зафіксованих телефонних розмовах між Михеїлом  Саакашвілі та олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Про це 29 грудня заявила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

“Слова та фрази, які їм належать, персоніфіковані у протоколі за результатами проведення негласного розшукового заходу”, – зазначила вона.

За словами Сарган, “на теперішній час близько 15 осіб, які сприяють українським правоохоронним органам у документуванні кримінальних правопорушень М. Саакашвілі, С. Курченка, О. Динника, С. Дангадзе, допитані як свідки та перебувають під захистом держави”.

 

Водночас захист Саакашвілі вважає, що експертизу голосів було підтасовано.
Про це передає “Інтерфакс-Україна” із посиланням на адвоката Саакашвілі Руслана Чорнолуцького.

“Саакашвілі ніколи з Курченком не знайомився і не розмовляв, наша позиція тут зрозуміла. Ми вважаємо, що всі плівки, всі голоси сфальсифіковані, і, ясна річ, що державний інститут експертиз, підвідомчий СБУ, іншої експертизи, як підтвердити сфабриковані голоси, і не міг зробити”, – сказав захисник.

Юрист також не розуміє, яким чином прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган може публікувати цю інформацію, оскільки йдеться про матеріали, які належать до досудового слідства.

“І доступ у неї до них навіть, незважаючи на посаду прес-секретаря генпрокурора, навряд чи є. Тому потрібно ще розібратися, яким чином у неї в принципі є інформація про якісь експертизи”, – зазначив він.

Нагадаємо, 5 грудня генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив запис начебто розмови екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі і олігарха-втікача Сергія Курченка, на якому вони нібито домовляються про співпрацю та фінансування політичного руху Саакашвілі в Україні.
Напередодні, 4 грудня, правоохоронці затримали одного з лідерів “Руху нових сил” Міхеіла Саакашвілі, керівника київського обласного осередку “РНС” Северіона Дангадзе. Прокуратура стверджує, що він “за узгодженням з самим Саакашвілі, звернувся через довірену особу до Курченка, що переховується від правоохоронців у Москві, з пропозицією фінансування діяльності Саакашвілі в обмін на інтереси членів злочинного угрупування”.
Донгадзе в цій справі залишається під вартою, тоді як Саакашвілі суд відпустив без запобіжних заходів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна