Прокуратура звинуватила Саакашвілі в співпраці з Курченком для дестабілізації України. ВІДЕО

 

Генпрокурор Юрій Луценко 5 грудня поінформував про спільну операцію Служби безпеки України та ГПУ щодо виявлення співпраці затриманого в Києві Михеїла Саакашвілі “з членами злочинної організації Віктора Януковича, а саме – Сергієм Курченком”, олігархом-втікачем, який перебуває в Росії.

“За їхні гроші Міхеїл Саакашвілі та наближені до нього особи проводили фінансування ініційованих ними акцій протесту, метою яких було захоплення державної влади в Україні і сприяння членам злочинного організованого угруповання Януковича-Курченка у зупиненні їх кримінального переслідування та відновленні контролю над активами, які вони отримали в свій час в Україні у кримінальний спосіб”, – пояснив Юрій Луценко на прес-конференції в СБУ, повторивши ці самі тези та показавши відповідіні відео- та аудіозаписи в сесійній залі Верховної Ради.

Так, з травня 2017 року Генеральною прокуратурою України здійснюється контроль за особами, які сприяють Курченку “у спробах встановлення контролю за політичними процесами в Україні”.

В ході проведення негласних розшукових (слідчих) дій та допитів свідків отримані докази фінансування масових акцій протесту та змови Сергія Курченка та наближених до нього осіб з громадянином України Северіоном Дангадзе і апатридом Михеїлом Саакашвілі з метою захоплення державної влади в Україні.

Було встановлено пряме спілкування Курченка та його довіреної особи з Дангадзе і Саакашвілі та фінансування їх діяльності шляхом передачі трьома траншами грошових коштів на загальну суму близько 500 тис доларів США для організації масових акцій протесту у містах України, схилення громадян до акцій непокори діючій владі з метою подальшого її зміщення та зайняття підконтрольними особами посад в органах державної влади та правоохоронних органах, а також досягнуто домовленості щодо щомісячного фінансування вказаних акцій протесту у розмірі близько 1 млн. доларів США, заявив Луценко.

“Сьогодні ми можемо оприлюднити аудіо- і відеодокази фінансування діяльності Саакашвілі з боку Сергія Курченка та інших членів злочинної організації”, – повідомив Юрій Луценко та додав, що всі дані було зафіксовано під час проведення санкціонованих судом негласних слідчих (розшукових) дій.

Як чути з файлів, запис розмов представника Курченка вівся не з телефону, а з приміщення, в якому він перебуває.
Луценко пояснив це роботою “українських друзів у Москві”.

Генеральний прокурор зазначив, що після отримання двох траншів фінансування масових акцій протесту був також переданий телефон для “закритого” зв’язку між Саакашвілі та Курченком.
Було продемонстровано запис особистої розмови Михеїла Саакашвілі та Сергія Курченка.

Зазначається, що 4 грудня спільними зусиллями працівників ГПУ та СБУ Северіона Дангадзе було затримано під час спроби втечі в Росію, перед тим він намагався сховатися в Буковелі.
При ньому було вилучено частину грошей, отриманих від кур’єра Курченка, заявив Луценко.

Після першочергових слідчих дій того ж дня Северіону Дангадзе було оголошено підозру у вчиненні злочину, що інкримінується ст. 256 КК України (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності).

Загалом у кримінальному провадженні за результатами вказаних обставин слідство вбачає в діях вищевказаних осіб (С. Дангадзе, М. Саакашвілі, С. Курченка та його довіреної особи) ознаки наступних злочинів, передбачених КК України: ч.1 ст.15, ч.2 ст.28, ч.2 ст.256; ч.2 ст.28, ч.4 ст.110-2; ч.1 ст.15, ч.2 ст.28, ч.4 ст.110-2 (замах на сприяння учасникам злочинної організації; фінансування дій з повалення державної влади та замах на вчинення таких дій).

“Вчора було прийнято рішення про затримання Михеїла Саакашвілі для проведення з ним слідчих дій і вручення підозри. Сьогодні Михеїлу Саакашвілі в присутності його адвоката був складений протокол про затримання”, – зазначив Юрій Луценко.

Він заявив, що Генпрокуратура клопотатиме про обрання для лідера “Руху нових сил” запобіжного заходу – цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом. Інкримінована стаття – “сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності” (стаття 256 ККУ).

Також генпрокурор кілька разів апелював до учасників протестних акцій, організованих на гроші олігарха-втікача Курченка, аби вони не йшли за Саакашвілі.

Як повідомляла “Новинарня“, 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній силовики провели обшуки у квартирі, де проживає лідер “Руху нових сил”, екс-президент Грузії, екс-голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі. Він виліз на дах будинку і погрожував стрибнути, однак бійці “Альфи” зняли й затримали Саакашвілі та посадили в мікроавтобус, щоб вивезти в СБУ.
Близько тисячі прибічників Саакашвілі заблокували проїзд авто на кілька годин. Між правоохоронцями та активістами виникали сутички. Через деякий час активісти розбили вікна, зламали двері та звільнили Саакашвілі. Політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради на мітинг.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо перешкоджання народними депутатами діям правоохоронців, які затримували Саакашвілі.

Було затримано дев’ять громадян за блокування авто, але їх відпустили.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що прокуратура відкрила провадження щодо Центру Бендукідзе, заснованого в Києві Саакашвілі.

3 грудня в Києві відбувся масовий “Марш за імпічмент” президента Порошенка і мітинг, організовані прибічниками Саакашвілі.

У липні президент припинив громадянство України Саакашвілі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна