Суддя, який дав умовний строк Крисіну, відпустив із СІЗО ще двох обвинувачених у замаху на вбивство “тітушок”

 

Шевченківський суд сьогодні, 26 грудня, відпустив із СІЗО під домашній арешт Олега Гебана та Сергія Костенка – обвинувачених у завершеному замаху на вбивство шести осіб 18 лютого біля Майдану.

Про це повідомляють “Тексти” з посиланням на керівника відділу прокурорів Департаменту спеціальних розслідувань Олексія Донського.

Рішення про зміну запобіжного заходу для обвинувачених “тітушок” ухвалили судді Євген Мартинов та Олег Лінник.

Як писала “Новинарня“, саме виходець з Донеччини Олег Лінник 22 грудня виніс резонансне рішення, звільнивши від відбування покарання з іспитовим терміном на 2 роки “тітушковода” Юрія Крисіна, який брав участь у нападі на журналіста В’ячеслава Веремія на тому ж перехресті в той же час.
Нагадаємо, підстрелений і побитий “тітушками” Веремій помер у лікарні.

Суд забов’язав Костенка та Гебана не спілкуватися зі свідками обвинувачення, здати закордонні паспорти, не відлучатися з Києва без дозволу суду та носити електронний браслет.

За даними “Текстів”, трьох тітушок – Костенка, Гебана та Погребного (останній опинився під домашнім арештом ще раніше) судять за напади з використанням вогнепальної зброї поблизу Майдану ввечері 18 лютого 2014 року.
В цьому епізоді йдеться про шістьох майданівців,  поранених ними на перехресті Великої Житомирської та Володимирської.

За версією прокуратури, використовуючи холодну (кийки й інші предмети) та вогнепальну нарізну зброю (пістолети та карабіни) “тітушки” вчиняли напади на протестувальників поблизу Михайлівської площі.

Як пояснив прокурор у справі Валерій Смірнов, Костенка, Гебана й Погребного обвинувачують у завершеному замаху на вбивство, “оскільки їх задумом було саме вбивство і вони вчинили всі дії, які вважали потрібними, аби здійснити свій задум“.

І якщо побиті ними люди залишилися живими, то лише завдяки вчасно наданій медичній допомозі.

Саме напади цих тітушок та їх поплічників на Великій Житомирській намагався зняти на відео журналіст Веремій, після чого “тітушковод” Крисін разом зі своїми підлеглими витягли його з авто, поранили з вогнепальної зброї та жорстоко побили.

Нагадаємо, Крисін визнав, що тієї ночі зібрав “тітушок” на перехресті Великої Житомирської та Володимирської на замовлення, за яке отримав 20 тисяч доларів.

Аргументація суддів Мартинова та Лінника, які відпустили обвинувачених “тітушок” під домашній арешт, полягала в тому, що суд безрезультатно триває вже 2,5 року, і весь час вони перебували в СІЗО.

Для Костенка і Гебана діє “закон Савченко”, оскільки він був ухвалений під час їх арешту. Згідно з цим законом, який рахує відбутий у СІЗО день за два, ці двоє вже провели за ґратами без вироку 5 років.

У той же час прокурор Смірнов каже, що справу почали нормально слухати лише восени – раніше засідання не відбувалися через неявку присяжних.

“Восени змогли нарешті змінити склад присяжних і справа почала слухатись, станом на зараз вже зачитали обвинувальний акт, домовились про порядок розгляду матеріалів. Маємо розглядати всі матеріали спочатку через зміну складу присяжних. Новий склад повинен слухати все заново”, – розповів Смірнов “Текстам”.

Прокурор також наголосив, що рішення про запобіжні заходи в судах, які слухаються присяжними, все одно ухвалюють судді.

При цьому рішення суддей Мартинова та Лінника про домашній арешт для Костенка і Гебана неможливо оскаржити в апеляційній інстанції. Річ у тім, що воно приймалося вже під час стадії судового розгляду справи, а оскаржувати ухвали про запобіжні заходи можна лише в тому випадку, якщо вони ухвалені слідчим суддею на етапі досудового слідства.

Читайте також:

На Майдані вимагали правосуддя для “головного тітушки”, який уник тюрми завдяки високим покровителям у владі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна