Перша доба “перемир’я”: 9 обстрілів, є загиблий і поранений

 

Минулої доби – в перший день так званого “різдвяного перемир’я”, 23 грудня – у зоні АТО кількість обстрілів з боку бойовиків суттєво зменшилась. Однак, попри досягнені домовленості про “режим тиші”, незаконні збройні формування здійснили дев’ять прицільних обстрілів. Вогню у відповідь військовослужбовці Збройних сил України не відкривали.
Про це повідомив на брифінгу в неділю речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник.

В районі смт Луганське один український військовий загинув внаслідок обстрілу снайпера. Ще один армієць отримав поранення під час мінометного обстрілу. Стан його здоров’я оцінюється як задовільний, зазначив полковник Мотузяник.

На Луганському напрямку бойовики сім разів порушили “режим тиші”. О 10.45 бойовики почали обстрілювати українські позиції в районі Світлодарська з піхотної зброї та БМП – обстріл  тривав дві години. Надвечір бойовики також випустили тут три 82-мм міни.
Об 11.30 бойовики розпочали п’ятигодинний обстріл українських позицій в районі Луганського.
“Окупанти випустили по наших позиціях чотири мінометних міни калібру 82 мм, вели вогонь з БМП, зенітних установок та стрілецької зброї, включаючи снайперську”, – розповів полковник Мотузяник.
Протягом дня бойовики здійснили ще ти обстріли у цьому районі, однак міномети вже не застосовували. Вогонь у відповідь українські військові не відкривали.

На Донецькому напрямку бойовики двічі обстріляли українські позиції. В районі Авдіївки бойовики півгодини обстрілювали українські позиції з великокаліберного кулемета, а в районі Лебединського застосували стрілецьку зброю. Українські військові зброю у відповідь теж не застосовували.

При цьому бойовики ОРДЛО поширюють неправдиву інформацію про нібито порушення підрозділами ЗС України домовленостей щодо припинення вогню.
Про заявила українська сторона СЦКК.

“Українська сторона СЦКК пов’язує таку показову “фейкову” активність терористів ОРДО/ОРЛО щодо неіснуючих обстрілів з боку підрозділів ЗСУ виключно із бажанням звинуватити підрозділи ЗСУ в неспроможності дотримуватись взятих на себе зобов’язань щодо дотримання тиші”, – йдеться в заяві.

“Підрозділи ЗСУ у районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей дотримуються Мінських домовленостей та забезпечують виконання усіх заходів щодо підтримання режиму припинення вогню по всій лінії розмежування сторін на сході України”, – наголосили в Спільному центрі.

Нагадаємо, ТКГ в Мінську домовилася про повне припинення вогню на час новорічних і різдвяних світ з 0:00 23 грудня.

Читайте також:
За порушення “різдвяного перемир’я” на Донбасі можуть бути
дисциплінарні санкції, – ОБСЄ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна