ТКГ домовилася про “новорічний режим тиші” на Донбасі з 23 грудня

 

Тристороння контактна група у Мінську підтвердила необхідність провести обмін заручників до новорічних свят і припинити вогонь, починаючи з півночі 23 грудня.

Про це повідомила у “Фейсбуці” речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

“Тристороння контактна група, за участі представників ОРДЛО, підкреслює необхідність забезпечення миру та спокою у зв’язку з прийдешніми різдвяними і новорічними святами та, користуючись раніше досягнутими домовленостями і зобов’язаннями сторін, зокрема, підтверджує їхню відданість дотриманню всеохоплюючого, сталого та безстрокового режиму припинення вогню, починаючи з опівночі 23 грудня 2017 року за київським часом“, – пише Оліфер.

“Також підтверджено прагнення виконати зобов’язання зі звільнення утримуваних осіб до різдвяних та новорічних свят у відповідності з домовленостями, яких було досягнуто раніше. Крім того, висловлено спільну відданість повному виконанню Мінських домовленостей”, – додала речниця Кучми.

Вона також зазначила, що українська сторона висловила обурення одностороннім рішенням РФ щодо виведення своїх представників зі складу СЦКК і вважає цей крок порушенням зобов’язань Росії, які та взяла на себе в рамках Нормандського формату та Мінського процесу.

“Це рішення значно збільшує ризики ескалації конфлікту та становить загрозу безпеці СММ ОБСЄ на території ОРДЛО. Як сторона конфлікту РФ несе повну відповідальність за подальший розвиток ситуації та забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Українська сторона продовжить свою роботу у звичному форматі, працюючи з СММ ОБСЄ. Ми й надалі робитимемо все задля безпеки персоналу місії”, – зацитувала Оліфер позицію української сторони

За словами Оліфер, це рішення значно збільшує ризики ескалації конфлікту та становить загрозу безпеці СММ ОБСЄ на території ОРДЛО.

Наслідком таких дій РФ стало зокрема загострення безпекової ситуації.

“Режим сталої тиші відсутній, з боку НЗФ ОРДЛО є тривожна тенденція до відновлення обстрілів населених пунктів. Лише 19 грудня 2017 року по н.п. Зайцево було випущено 20 реактивних снарядів РСЗВ БМ-21 “Град”, а 18 грудня 2017 року по Новолуганському – 40 реактивних снарядів РСЗВ БМ-21 “Град””, – нагадала Оліфер.

Читайте також:
Держдеп США: Росія – джерело насильства на Донбасі, причина обстрілів – вихід РФ з СЦКК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна