Чуже небо над Сирією: американські “Раптори” перехопили літаки ВПС РФ з відстрілом теплових пасток

 

Американські винищувачі F-22 Raptor провели перехоплення бойових літаків ВПС Росії в повітряному просторі Сирії.
Інцидент стався після того, як два штурмовики Су-25 перетнули “лінію деескалації”, що проходить по річці Євфрат і розділяє зони, в яких, за умовами двосторонньої угоди, можуть діяти сили очолюваної США міжнародної коаліції та російські літаки.

Про інцидент, що стався в середу, повідомляє “Голос Америки“.

Представник центрального командування ВПС США підполковник Деміен Пікарт підтвердив, що небезпечне зближення літаків відбулося 13 грудня.

“Після того як російські Су-25 перетнули лінію деескалації, вони були негайно перехоплені двома F-22A Raptor, що забезпечували прикриття наземних сил, які проводили операцію зі знищення [бойовиків] “Ісламської держави”, – сказав Пікарт.

Су-25

За словами представника ВПС США, американські винищувачі здійснили “множинні маневри”, одночасно випускаючи попереджувальні та теплові ракети “в безпосередній близькості від російських літаків”, щоб змусити Су-25 залишити повітряний простір, контрольований силами коаліції.

Крім того, американські пілоти зв’язувалися з російськими льотчиками, використовуючи канали екстреного зв’язку, призначені для запобігання зіткнень.

Деміен Пікарт також заявив, що пілоти Су-25 допустили “небезпечні маневри” в ході інциденту.

“Один з Су-25 підлетів настільки близько до F-22, що [американський пілот] був змушений вжити термінових заходів для запобігання зіткнення”, – сказав Пікарт.

Су-35

За його словами, пізніше ще один Су-35 перетнув річку і наблизився до одного з американських літаків.

За оцінкою американської сторони, приблизно через 40 хвилин російські винищувачі покинули “чужу” зону.

Відтак офіцери з Центру управління спільними діями зв’язалися з командуванням угруповання ВПС РФ для обговорення ситуації.

У міноборони Росії спростували повідомлення американського центрального командування.
За словами офіційного представника військового відомства Росії, російські літаки в цьому районі нібито “супроводжували гуманітарну автоколону”, коли в зоні їх дій несподівано з’явився американський винищувач.

“Відстрілюючи теплові пастки, F-22 створював перешкоди парі російських Су-25.  Російський винищувач Су-35с, що виконував на висоті 10 000 метрів завдання повітряного прикриття, стрімко підійшов до F-22 із задньої півсфери, після чого американський винищувач покинув район”, – заявили в МО РФ.

У Пентагоні, однак, наполягають, що російська сторона неодноразово порушувала умови угоди про деескалації конфлікту в Сирії.

“На початку листопада ми домовилися, використовуючи канали екстреного зв’язку, про те, що російські війська перебуватимуть на захід від річки Євфрат, а сили коаліції будуть діяти на східній стороні, – сказав підполковник Пікарт. – З моменту укладення цієї угоди росіяни залітали в наш повітряний простір на східній стороні річки від шести до восьми разів на день”.

Варто зазначити, що наступного дня після інциденту в Сирії відбулися телефонні переговори президентів Путіна і Трампа.

Читайте також:
Російський винищувач небезпечно перехопив авіарозвідника США
над Чорним морем

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна