Докі плюс ДПСУ. Прокуратура розповіла, як контрабандист на Закарпатті приватизував 5 км держкордону

 

Аттіла Горват на прізвисько Докі, який облаштував на Закарпатті “приватний кордон” протяжністю 5 км, після затримання 16 листопада арештований та перебуває у Львові в слідчому ізоляторі.

Про це на брифінгу 12 грудня повідомив начальник відділу військової прокуратури Західного регіону Наріман Сулейманов, передає “Захід.нет”.

За його словами, 9 грудня Шевченківський районний суд Львова обрав для Горвата міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців з альтернативною внесення 30 млн. грн. застави.

Станом на 12 грудня Аттіла Горват перебуває у львівському СІЗО, а його захисники мають намір оскаржувати рішення суду у апеляційному порядку.

Сулейманов розповів, що у 2015 році кілька десятків людей через Держгеокадастр оформили земельні ділянки вздовж державного кордону України для ведення сільськогосподарської діяльності. Площа кожної земельної ділянки не перевищувала 2 га. Згодом люди подарували ці землі Аттілі Горвату, який таким чином отримав у власність 50 га земель уздовж кордону.

Протяжність “приватного кордону”, через який перевозили наркотики та контрабандні тютюнові вироби, становить 5 км, він був облаштований спеціальними вишками для контролю за довколишньою територією.

“З цих вишок, які були вищі за ті, які є у прикордонників, з використанням тепловізорів можна було стежити за рухом прикордонних нарядів. Ці землі – приватна власність, і прикордонники чи інші правоохоронні органи не можуть прийти [туди]. Грубо кажучи, моя приватна власність, що хочу на ній, те і роблю, а будівництво цих вишок, таких споруд не заборонене законом”, – розповів Наріман Сулейманов.

Він додав, що військова прокуратура немає жодних свідчень прикордонників, які б заявляли про роботу цього “приватного кордону”.
У ДПСУ весь час заявляли, що прикордонники повністю контролюють ділянку межі з Угорщиною.

На запитання журналістів, чи ведеться внутрішнє розслідування щодо дій прикордонників, Наріман Сулейманов відповів заперечно. За його словами, військова прокуратура не вбачає у діях прикордонників ознак правопорушення та не оголошували нікому з них підозри.

За його словами, з 2015 року правоохоронці через суд намагаються повернути ці землі у державну власність.
Сулейманов заявив, що вже є рішення щодо приблизно 20 га, але ще 30 га земель на державному кордоні продовжують залишатись приватними.

“На щастя, ця справа набула резонансу, відповідно увага як представників громадськості, так і представників Держприкордонслужби, правоохоронних органів до цих земельних ділянок підвищилась. Зараз я туди особисто виїжджав, проводили огляд земельних ділянок… Вишок там уже немає, вони зрізані, будь-яка діяльність не ведеться”, – сказав прокурор.
Він додав, що зараз прикордонники патрулюють територію колишнього “приватного кордону”.

Наріман Сулейманов також зазначив, що зараз правоохоронці також ініціюють розслідування цього інциденту в Угорщині.

Окрім Аттіли Горвата, про підозру також повідомили екс-керівниці Берегівського районного відділу Держгеокадастру у Закарпатській області – це Еріка Шинкевич. Ужгородський міськрайонний суд обрав їй запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.
Також правоохоронці затримали спільника Аттіли Горвата, що розповсюджував наркотики, він також перебуває під домашнім арештом.

Фото: ДПСУ

Як інформувала “Новинарня“, обшуки й затримання у справі “приватного кордону” на Закарпатті відбулися 16 листопада.
19 листопада ЗМІ повідомляли, що контрабандист “Докі” вже перебуває вдома.

Це тоді підтвердив і Геннадій Москаль, глузуючи з спецоперації силовиків та називаючи її “піар-акцією”, що перетворила “сільського вуйка” Горвата на Аль Капоне.

Читайте також:
На Закарпатті виявили 5 км приватизованого державного кордону.
Не анекдот

ДПСУ через суд повернула у держвласність понад півсотні ділянок кордону

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна