Аваков на суді розповів, як у лютому 2014-го літав у Крим повертати Януковича

 

23-24 лютого 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков особисто літав у Крим, щоб повернути президента Віктора Януковича.

Про це Аваков розповів 11 грудня під час судового засідання у справі про держзраду Януковича в Оболонському райсуді.

“Я був особисто з візитом в Криму з 23 по 24 лютого і разом з Валентином Наливайченком мали можливість подивитись на всю ситуацію детально. Починаючи з ситуації з мітингом кримськотатарського народу в Сімферополі. Ми відправились в бік Севастополя з тим, щоб зрозуміти, куди дівся Віктор Янукович, який його стан, які його плани і як він планує втілювати в життя подальші свої функції. Це було ключове завдання моєї поїздки. Я літав туди не для того, щоб зловити Януковича, закувати в кайдани і кинути на розтерзання натовпу, тому що в той момент у нас не було ні відповідних рішень, ні відповідних функцій”, – розповів міністр, якого цитує “Прямий” канал.

Глава МВС наголосив, що метою поїздки було знайти Януковича та мати з ним розмову, в результаті якої Аваков сподівався, що Янукович повернеться до своїх обов’язків і повернеться в свою країну.

Проте, за даними міністра внутрішніх справ, Янукович дізнався про те, що Аваков прибув до Криму і шукає зустрічі з ним.

“Мені також стало відомо, що він всіляко уникав цієї зустрічі. Більш того, за моєю інформацією, він перебував на території однієї з баз РФ, де виставив своїх працівників УДО і сказав про те, що збирається їхати в Росію. Частина працівників відмовилась з ним їхати, частина погодилась. Тоді він одному з працівників передав в руки записку, де написано, що “Я, Янукович Віктор Федорович, добровільно відмовляюсь від державної охорони”, – розповів Арсен Аваков.

За словами міністра, цим же працівникам охорони були передані державні засоби захисту — пістолети, і працівник УДО всю цю зброю передав керівнику кримського відділу управління державної охорони, а записку передав особисто в руки Авакову.

Він наголосив, що в той момент жодної прямої загрози Віктору Януковичу не було і що саме в той момент розпочались перші кроки по захопленню Криму.

“Я дав розпорядження місцем керівникам міліції, щоб вони максимально делікатно та неконфліктно намагались заспокоїти людей та з’ясувати, що відбувається насправді. Янукович знаючи про цю ситуацію прийняв для себе рішення покинути територію країни за допомогою російський військ, в подальшому написав лист з закликом до РФ ввести війська”, – додав Аваков.

Нагадаємо, раніше цього дня свідчення в суді на вимогу захисту Януковича дав екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Читайте також:
Адвокат Януковича назвав причиною окупації Криму Росією
побиття “антимайданівців” на Черкащині

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна