Яценюк у суді дав свідчення у справі про держзраду Януковича

 

У понеділок, 11 грудня, колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк в Оболонському райсуді Києва дав свідчення у справі про державну зраду президента України Віктора Януковича.

 

За його словами, у зовнішній політиці дії Януковича були направлені на те, щоб “реалізувати зовнішню політику Росії”.

Віктор Янукович, перебуваючи на посаді президента, підписав понад 50 угод, які допомагали Росії посилювати вплив на Україну

“З 2010-го по 2014 рік більше 50 двосторонніх документів було підписано між Україною і Російською Федерацією. Як правило, ці документи були спрямовані на те, щоб Росія мала якомога більший економічний і безпековий вплив на українську державу”, – сказав Яценюк, якого цитує “Еспресо.TV”.

Яценюк (на початку 2014 року – голова фракції “Батьківщина” у ВР) зазначив, що в більшості випадків угоди стосувалися співробітництва між Україною та Росією у сфері газу, атомної енергетики та у сфері безпеки.

Політик наголосив, що за часів президентства Януковича спецслужби Росії розгорнули високу активність в Україні, проникаючи до лав українських силових відомств. Зокрема, керівниками СБУ та Міноборони за часів Януковича були саме громадяни Росії.

Крім того, Арсеній Яценюк висловив думку, що ухвалення Харківських угод між Україною та Росією про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року створило умови для російського вторгнення в 2014 році, оскільки було своєрідною легітимізацією перебування російських військ у Криму.

Також екс-прем’єр 2014-2016 років розповів, на підставі чого Верховна Рада 22 лютого 2014 року передала повноваження президента голові ВР Олександру Турчинову.

“22 лютого 2014 року президент України пропав. Просто пропав”, – заявив Яценюк.

За його словами, з огляду на це, а також на той факт, що в одному з відеозвернень Янукович заявив, що “нічого підписувати не буде”, Верховна Рада 22 лютого 2014 року “у зв’язку з самоусуненням та невиконанням обов’язків президента” тимчасово поклала обов’язки президента країни на голову парламенту (тоді ним був Турчинов).

“Якби ваш підзахисний (Янукович) повернувся до Києва і сказав: “Я ніде не зник, я не здався росіянам, я не зраджував Українську державу, я звертаюсь до парламенту або до суду – скасуйте постанову”, тоді він би міг, теоретично, повернутися до своїх обов’язків”, – зазначив екс-голова уряду.
У такому разі, сказав він, постанову могли б скасувати або Верховна Рада, або адміністративний чи Конституційний суд. Але нічого з цього Янукович не зробив.

Колишній прем’єр наголосив, що при цьому Януковича від виконання обов’язків ніхто не усував.

“Ухвалення цієї постанови відбулося внаслідок відсутності будь-яких даних про реальне місцезнаходження президента, а також внаслідок заяви Януковича, що він відмовляється виконувати свої конституційні повноваження і не буде ані підписувати, ані ветувати закон, і ухвалення цієї постанови не було постановою про відсторонення, а визнавало факт самоусунення президента від виконання конституційних обов’язків”, – розповів Яценюк.

Як повідомляє “Укрінформ“, політик розповів, що останній раз спілкувався з Януковичем 22 лютого 2014 року.

За його словами, це була телефонна розмова, зранку чи в обід.

“Я особисто розмовляв з Януковичем з приводу його подальших дій з врегулювання ситуації, яка склалася”, – заявив Яценюк.

Читайте також:
Адвокат Януковича назвав причиною окупації Криму Росією
побиття “антимайданівців” на Черкащині

“Наша пісня гарна й нова”. Янукович повернув на суд
своїх колишніх оплачених адвокатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.