Єлісєєв домовлявся, що Варшава скоротить “чорний список” нев’їзних українців

 

Україна домовилась про спільну роботу з поляками над “скороченням списку” українців, яким заборонений в’їзд у Польщу.

Про це повідомив заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв в ефірі ICTV, передає “Інтерфакс-Україна”.

Про це Єлісєєв домовився 17 листопада на зустрічі з керівником канцелярії президента Польщі Кшиштофом Щерським у рамках консультативного комітету двох глав держав.

“Ми домовилися працювати спільно, щоб його (список) оптимізувати. Йдеться про значне скорочення. Тому що не повинні, на наш погляд, страждати від цього, наприклад, історики, представники громадянського суспільства”, – сказав заступник глави АП.

Читайте також:
В’ятрович: Заборона в’їзду до Польщі Шереметі – спроба влади у Варшаві
здобути дешеві політичні дивіденди

Як інформувала “Новинарня“, 7 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і він чекає від президента Порошенка виправлення цієї ситуації.

2 листопада міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський заявив, що Польща планує забороняти в’їзд громадянам України, які мають антипольські погляди.

Після цих заяв президент України Порошенко ініціював засідання консультаційного комітету з Польщею для зняття напруги між країнами.
Така зустріч відбулася в Кракові 17 листопада за участі Костянтина Єлісєєва і Кшиштофа Щерського.

Однак уже після цього, 18 листопада, до Польщі не впустили секретаря Державної міжвідомчої комісії України у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету.
У Польщі підтвердили активацію “чорного списку Ващиковського”. Глава МЗС Польщі зазначав, що “він досить короткий”.

При цьому польські ЗМІ також повідомляли про нібито заборону на в’їзд до Польщі для голови Українського інституту національної політики Володимира В’ятровича.

Підставою для таких рішень Варшави стало те, що УІНП зупинив для польського Інституту національної пам’яті видачу дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як у квітні було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах.

Єлісєєв і Щерський у Кракові домовилися про зняття такого мораторію.

Читайте також:
Туск припускає, що у відносинах з Україною Варшава втілює план Кремля

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна