Чийгоз та Умеров просили Ердогана про пріоритетне звільнення Сенцова

 

Президент Туреччини Реджеп Ердоган може посприяти звільненню з російського полону українського режисера Олега Сенцова. Це питання він обговорював у Туреччині з представниками Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом та Ільмі Умеровим, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Ми висловили президенту Туреччини свою подяку і попросили продовжувати займатися цими питаннями (звільненням громадян України з полону – “Н”). В першу чергу ці сорок з гаком людей, які вважаються політичними в’язнями або заручниками Росії. І як пріоритет серед них ми з Ахтемом визначили Олега Сенцова. Це теж було прийнято. Більше ми ні про що не говорили”, – сказав Умеров.

Нагадаємо, громадян України Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому РФ Криму, російська влада звільнила 25 жовтня за посередництва Реджепа Таїпа Ердогана, передавши їх Туреччині.
За неофіційною інформацією, домовленість про передачу Чийгоза та Умерова було досягнуто під час останньої зустрічі Ердогана і російського президента Володимира Путіна.
У Держдумі РФ стверджують, що з проханням про помилування лідерів кримськотатарського руху до президента Путіна звертався муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв.

Як інформувала “Новинарня“, невдовзі після окупації Криму, 11 травня 2014 року, співробітники російських силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм висунули обвинувачення у підготовці теракту.
25 серпня 2015 року російський суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.
Зараз він перебуває в сумновідомій колонії у Харпі (Ямало-Ненецький автономний округ Тюменської області РФ).
Російський правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

Читайте також:
Звільнені Умеров і Чийгоз уже в Києві: “перший крок до звільнення Криму”

Pussy Riot у хмарочосі Трампа вивісили величезний банер
із закликом звільнити Сенцова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна