Pussy Riot у хмарочосі Трампа вивісили величезний банер із закликом звільнити Сенцова

 

Всередині хмарочоса “Трамп тауер” у Нью-Йорку 23 жовтня вивісили банер із вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Про це заявила учасниця групи Pussy Riot Марія Альохіна, виклавши у соцмережі відповідне фото й відео.

Вертикальний банер із написом “Free Sentsov” (“Свободу Сенцову”) вона спустила з верхнього рівня холу будівлі за допомогою інших активістів, які “знають про Сенцова”.

Для виготовлення транспаранта використали простирадла, скріплені степлером.

Також активісти кинули донизу листівки із закликом звільнити Сенцова.

“Ми маємо продовжувати говорити про справу Сенцова й Кольченка”, – написала Альохіна.

За її даними, після цієї акції поліція на півгодини перекривала Trump Tower, що належить президенту США Дональду Трампу.

Читайте також:
Політв’язня Сенцова етапують до сумновідомої колонії Харпи за Полярним колом

Як інформувала “Новинарня“, невдовзі після окупації Криму, 11 травня 2014 року, співробітники російських силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм висунули обвинувачення у підготовці теракту.
За інформацією спецслужби, затримані нібито готувалися “у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу Вічного вогню і пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації “Русская община Крыма” та представництва партії „Единая Россия“ в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року”.

25 серпня 2015 року російський суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Тривалий час російська влада називала Сенцова і Кольченка громадянами РФ, однак навесні 2016 року таки офіційно визнала їх громадянами України. При цьому Москва відмовила у видачі засуджених Сенцова і Кольченка Україні.

У лютому-березні 2016 року Олега Сенцова етапували через Челябінськ у Якутськ.

Під час етапування Сенцову в Україні присудили Шевченківську премію за його фільм.

1 червня 2016 року Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок Сенцову.

Влада РФ починала певні дії для обміну чи видачі Сенцова і Кольченка в Україну; про таку можливість заявляв глава МЗС РФ Сергій Лавров.
Однак президент Володимир Путін на кількох прес-конференціях і публічних зустрічах заявляв, що Сенцов справедливо покараний російським судом за тероризм.

Багато діячів культури і мистецтва в Україні, Росії по всьому світу закликають Путіна до помилування і звільнення Олега Сенцова.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

Читайте також:
Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію:
“За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна