Заочну справу про вбивство 10 спецназівців на Донбасі в липні 2014-го передали в Кропивницький

 

Вищий спеціалізований суд передав на розгляд в місто Кропивницький справу про вбивство в липні 2014 року на Донеччині десятьох українських військових та взяття в полон ще п’ятьох, після того як місцевий житель видав місце їх перебування бойовикам “ДНР”.

Вищий спецсуд задовольнив клопотання про перенесення в Кропивницький слухання справи, де потерпілі – бійці 3-го окремого полку спеціального призначення ЗСУ, які побували в полоні, та родичі загиблих.

“Справа передається в суд Кропивницького. Колегія в складі трьох суддів повністю задовольнила клопотання представника родичів загиблих спецназівців Олени Яркіної про перенесення слухання справи в інше місто”, – зазначає інформагентство “Ліга“.

Причиною клопотання стало місце проживання більшості членів сімей загиблих, яким фізично важко відвідувати засідання суду в Києві.

“Уже там (в Кропивницькому) справа буде розглядатися по своїй суті, з самого початку. І мова йде про заочне засудження”, – розповіла Яркіна.

Вона також зазначила, що поки не відома дата першого слухання.

Як писала раніше “Новинарня”, у Куйбишевському райсуді Запорізької області (смт Більмак) судили 61-річного фермера з Донеччини Миколу Бутрименка, який у 2014 році “здав” бойовикам “ДНР” місце розташування українських спецпризначенців, внаслідок чого їх розстріляли.

Відповідно до даних обвинувачення, 29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами 23 липня.

ФОП Микола Бутрименко (01.08.1955 р.н.) із села Дмитрівка приязно зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми (він керував агрофірмою “Імені челюскінців”, був депутатом Шахтарської райради Донецької області від Партії регіонів), а сам повідомив про це терористам. Ті прибули на місце на БТРах і БМП на чолі з майбутнім “мером” Горлівки Станіславом Кімом.

Бойовики розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців загинула на місці, інші потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.

До полону бойовиків також потрапив льотчик Юрій Шевцов. Його було звільнено 2 вересня 2014 року.

Згідно з деякими свідченнями, Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.

 

Як повідомляли запорізькі ЗМІ, деякий час Микола Бутрименко їздив на підконтрольну Україні територію по пенсію, але згодом став обережнішим і лінію розмежування вже не перетинав.
У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в “сірій зоні”, поруч із блокпостом сепаратистів на КПВВ “Мар’їнка”.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала справу й передала до суду (два окремих провадження – щодо Бутрименка і бойовиків).

Спільник терористів перебував у Маріупольському СІЗО.

Крім Бутрименка й Кіма, слідством встановлено особи ще трьох причетних до розстрілу військових – це Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

“У даному кримінальному виробництві потерпілими визнано 23 особи, з яких 9 осіб – це військовослужбовці, які залишилися живими, п’ятеро з яких пройшли через полон незаконних збройних формувань на території непідконтрольній Україні, решта – це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців”, – повідомляла волонтерка Ольга Решетилова.

Наразі суд щодо вбивць проходить заочно, адже бойовики перебувають на окупованих територіях.

Перенесення судових слухань у справі Кіма-Біркова-Борисова-Новікова до Ленінського районного суду міста Кропивницький повинно нарешті зрушити справу з мертвого місця.

Читайте також:
На Запоріжжі судять фермера з Донбасу, який здав бойовикам “ДНР”
українських спецназівців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна