Глави МЗС Іспанії та України в Києві прокоментували поствиборчу проблему Каталонії

 

Міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс вважає, що після проведення нових регіональних виборів у Каталонії регіон залишиться частиною Іспанії.

Про це він заявив у понеділок, 30 жовтня, під час брифінгу у Києві, передає Reuters.

“Ми сподіваємося за допомогою цих виборів відновити правове управління та верховенство закону в Каталонії”, – зазначив глава іспанської дипломатії.

“Ми сподіваємося й віримо, що після цих виборів Каталонія знову стане тим самим суспільством, яким вона була раніше – відкритим та інтегрованим”, – додав він.

 

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін на цьому брифінгу заявив, що Росія використовує події в Каталонії для послаблення Європи.

“Ми прекрасно знаємо, що Росія намагається використовувати ці події, щоб побудувати хибну логіку того, що відбувається в Європі”, – наголосив Клімкін.

“Намагаючись поставити в один ряд події щодо незаконної окупації Криму, того, що відбувається у Каталонії, або те, що відбувається навколо Косово, і так само підтримуючи ті сили в Європі, які намагаються дестабілізувати ситуацію і послабити Європу, таким чином продовжуючи гібридну війну проти європейського проекту”, – сказав глава МЗС України.

Клімкін також заявив, що некоректно проводити паралелі між подіями в Каталонії та на Донбасі через російську агресію.

“Уявіть собі, що зараз в Каталонії були б дві тисячі російських танків і бронемашин, тисячі солдат російських регулярних військ і десятки тисяч російських найманців. І все це фінансувалося і управлялося Росією. У цьому сенсі у нас не сепаратизм, у нас реальна російська агресія в Криму і на Донбасі”, – цитує главу МЗС Liga.net.

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня  парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії. Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня.
Сенат Іспанії після цього ухвалив застосування статті 155 конституції, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.
Того ж дня прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Пучдемона.
Карлес Пучдемон заявив, що не визнає рішень іспанської влади.

Читайте також:
МЗС України не визнає незалежність Каталонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна