Волкер на зустрічах у Києві: про агресію РФ, звільнення заручників і антикорупційний суд

 

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер у п’ятницю, 27 жовтня, зустрівся в Києві з президентом Петром Порошенком та керівництвом Верховної Ради, заявивши, що Сполучені Штати і надалі працюватимуть для відновлення територіальної цілісності України.

Прес-служба Банкової інформує, що співрозмовники обговорили безпекову ситуацію в регіоні та відзначили принципову важливість забезпечення належного виконання Мінських домовленостей, передусім у частині консолідації сталого і всеохоплюючого припинення вогню, виведення з України російських окупаційних військ та техніки.

Сторони скоординували подальші кроки щодо зміцнення міжнародної присутності на Донбасі, як у рамках зусиль у “нормандському форматі”, так і на міжнародних майданчиках, передусім у Раді Безпеки ООН.

У повідомленні АП Волкер визначений “спеціальний посланник президента США по Україні”.

Зазначається, що сторони приділили значну увагу питанню звільнення заручників, які незаконно утримуються на окупованій території і в російських тюрмах.

Волкеру “передано відповідне звернення членів сімей заручників та висловлено надію на його ефективну підтримку, передусім у контактах з російською стороною, з метою їх якнайшвидшого звільнення та повернення додому.

В АП інформують: Курт Волкер “високо оцінив схвалення Закону України «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України». Було відзначено, що це рішення є чітким сигналом на підтвердження справжньої відданості української сторони мирному врегулюванню”.

Під час зустрічі було обговорено графік найближчих контактів та перемовин у “нормандському форматі” та у рамках діяльності спецпредставника.

На закритій від журналістів частині зустрічі голови Верховної Ради Андрія Парубія зі спецпредставником Держдепу США була присутня голова парламентського Комітету з питань закордонних справ Ганна Гопко, яка розповіла “Радіо Свобода”, про що говорив Курт Волкер.

За словами Гопко, спецпредставник запевнив, що “ціна за російську окупацію не буде змінюватися. Вона буде, навпаки, зростати. Так само підтримка міжнародної спільноти України не зменшиться. І що Кремль також має чітко розуміти, що відносини США-Росія-Європейський союз погіршились саме тому, що Росія не здійснювала жодних кроків для того, щоби виконувати свою частину зобов’язань”.

“США дуже зацікавлені і активно діють для відновлення територіальної цілісності України. І вони готові працювати з парламентом і усіма політичними силами, щоби це відбулось. «І зараз по різних столицях, де він їздить – Париж, Лондон, Берлін, Відень – він постійно чітко говорить, що це гаряча стадія війни, а не заморожений конфлікт, намагаючись змінити російську пропаганду і ті наративи, які вона поширює. І щоби змінити ставлення до конфлікту на Сході України: що це не внутрішній конфлікт, а російське вторгнення”, ­– переказує Гопко тези Волкера.

У питанні миротворчої місії позиція Волкера залишається незмінною, каже голова комітету з питань закордонних справ.

“Місія повинна бути по всій території, має повністю локалізувати важке озброєння, і має бути контроль України над українсько-російським кордоном. Це, фактично, підтримка української позиції”, – переказує Гопко зміст розмови.

Окремо обговорив Волкер із представниками парламенту перебіг українських реформ. Він відзначив у цій галузі прогрес, зокрема, щодо ухвалення медичної та пенсійної реформ. І наголосив на необхідності запровадити в Україні антикорупційний суд, сказала Ганна Гопко.

“Він чекає, що, зокрема, ті антикорупційні сили, які були до того, будуть посилені ухваленням антикорупційного суду”, – додає Гопко.

Напередодні Волкер зустрівся також із главою МЗС Павлом Клімкіним.

Читайте також:
Парубій розповів Волкеру про кількість загиблих в АТО за рік і попросив зброю

Волкер і Сурков обговорили в Сербії миротворців для Донбасу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна