Волкер: Введення на Донбас миротворців ООН дозволить провести там вибори

 

Спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер вважає, що введення миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй дозволить провести місцеві вибори на Донбасі.
Про це він повідомив в інтерв’ю газеті “Дзеркало тижня”.

“Якщо буде знайдено прийнятний шлях залучення міжнародних миротворчих сил, тоді з’явиться інструмент безпеки, засоби фізичного контролю території. За таких умов, за умов ефективного міжнародного моніторингу, організація місцевих виборів можлива”, – сказав Волкер.

Він підкреслив, що вибори неможливо провести, поки Україна не одержить необхідного доступу до території.

“Це одна із причин гальмування мінського процесу: з одного боку, існує домовленість провести вибори, з іншого боку – за нинішніх умов їх проведення нереальне”, – зазначив Волкер.

Спецпредставник США також додав, що необхідно вирішити низку питань, пов’язаних з організацією виборчого процесу, чітко визначити, хто має право проголосувати, як повернути внутрішньо переміщених осіб і дати їм можливість брати участь у виборах.

“І, напевно, це має бути щось більше, ніж одні вибори, ніж просто одномоментне голосування, це має бути серія виборів”, – додав Курт Волкер.

Окрім того, він переконаний, що президент США Дональд Трамп готовий вибудувати сильну позицію у відносинах з Росією.

“Ця позиція базується на трьох чинниках – підтримці існуючих правил гри, підтримці загальних принципів безпеки і захисті національних інтересів США”, – зазначив дипломат.

На його думку, таку позицію не варто розглядати як антиросійську.

“Хіба що Росія зробить вибір на користь того, аби стати антагоністом Сполучених Штатів. Президент Трамп, власне, хоче того, про що й заявляв – порозумітися з Росією. Але для цього сама Росія повинна змінити поведінку, до якої вона вже звикла”, – підкреслив Волкер.

Як повідомляла “Новинарня“, президент України Петро Порошенко на Радбезі й Генасамблеї ООН виступив з ініціативою розгорнути миротворчу місію на Донбасі.
США підтримали українську ініціативу введення миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй на Донбас.
Водночас Росія наполягає на власному проекті задіяння міжнародного контингенту для охорони СММ ОБСЄ лише на лінії розмежування.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.