Порошенко на трибуні Генасамблеї ООН: Росія – найбільша загроза світовій безпеці

 

На сьогодні Росія є найбільшою загрозою світовій безпеці. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку сьогодні, 20 вересня.

“Організація Об’єднаних Націй задумувалася для того, щоб підтримувати мир та безпеку у світі на основі принципів поваги до суверенітету та цілісності кордонів. Нації-засновниці, серед яких була і Україна, прагнули убезпечити світ, де поважають суверенне право вільного вибору.
Це той принцип, на сторожі якого мали бути п’ять постійних членів Ради безпеки ООН в ім’я сталого миру та безпеки. І саме цей принцип у 2014 році так безцеремонно порушила проти України одна країна з цієї п’ятірки”, – наголосив Порошенко.

“Трирічна війна з Росією – це 10 тисяч вбитих, 7% окупованої української території, 20% української економіки – захопленої, знищеної чи просто вкраденої”, – нагадав президент.

Однак найстрашніше в цій ситуації на його думку, те, що “Кремль свідомо обрав тактику посилення людських страждань”.

“Окупований кримський півострів, за даними правозахисників, уже перетворився на територію репресій. Хто наважиться не погодитися з Кремлем – ризикує своєю свободою і навіть життям”, – розповів Порошенко учасникам Генасамблеї, нагадавши про арешти українців та кримських татар за публікації в соцмережах і вивішування українського національного прапора на приватному будинку, переслідування лідерів Меджлісу та інші випадки порушення прав людини на території окупованого Криму.

“Росія безцеремонно порушує Резолюцію Генасамблеї ООН 71/205 «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)». Вона продовжує ігнорувати усі заклики Управління Верховного комісара з прав людини забезпечити відповідний та безперешкодний доступ до Криму для міжнародних моніторингових місій з прав людини. Кремль не виконує також тимчасові запобіжні заходи, визначені Міжнародним судом ООН”, – наголосив президент України.

Він закликав міжнародну спільноту “уважно відстежувати ситуацію в Криму, щоб попередити новий геноцид проти кримських татар та українців”, та посилити міжнародний режим деокупації Криму.

“Той факт, що на найвищому міжнародному рівні – Генеральній Асамблеї ООН – Росія визнана окупаційною державою доводить, що ми на правильному шляху. Настав час створити міжнародну групу друзів українського Криму для координації наших спільних кроків та дій”, – запропонував Порошенко.

Стан дотримання прав людини та безпекова ситуація на Донбасі, за його словами, не менш драматична, ніж у Криму.

“Цього року Україна ініціювала три значні спроби започаткування режиму припинення вогню – з нагоди Великодня, збору врожаю та шкільне перемир’я. Однак, російські окупаційні війська та їхні маріонетки знов їх всі порушили”, – наголосив Порошенко.

Він нагадав, що всупереч Мінським домовленостям, Росія “продовжує направляти регулярні сили та постачати важке озброєння та боєприпаси окупаційним військам на території окремих районів Донецької та Луганської областей”.

“РФ безцеремонно відкидає встановлення постійного контролю ОБСЄ над кордоном між Україною та Росією. Питання звільнення заручників у рамках Мінського процесу зайшло в глухий кут. Список українських заручників на Донбасі постійно зростає. Людей викрадають навмисно. Єдиною їхньою провиною є проукраїнська позиція”, – підкреслив Порошенко.

“Крадіжка землі іншого народу… викрадення людей… ведення прихованої війни… збиття цивільного літака… поширення брехні по всьому світу – чи ця поведінка личить постійному члену Ради Безпеки?” – риторично запитав президент України.

“Росія є не контрибутором міжнародної безпеки, а її найбільшою загрозою.
Сьогодні Росія, мабуть, єдина країна в світі, яка має конфлікт – гарячий, заморожений чи потенційний – майже з усіма сусідами”,  – припустив глава держави.

“Головна проблема Донбасу в тому, що Україна та Росія прагнуть цілковито протилежного. Україна хоче миру та відновлення суверенітету над своєю територією. Росія хоче контролю над Україною і підриває всі зусилля, спрямовані на відновлення нашого суверенітету у рамках кордонів нашої держави.
Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України. Україна ніколи не прийме таку домовленість. Не прийме її і міжнародна спільнота” , – вважає Порошенко.

Він також іще раз висловив переконання, що повноцінна миротворча операція ООН “є єдиним ефективним рішенням для деескалації, захисту народу України та для наближення нас до політичного врегулювання” – за умови, якщо мандат миротворців покриватиме всю окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон.

Ще одією обов’язковою умовою Порошенко назвав відсутність у миротворчій місії ООН представників країни-агресора.

“Якщо ми маємо можливість принести мир у серце Європи – то для цього повинні визначити правильні параметри. Повноцінна міжнародна присутність може також допомогти нам впоратися зі зростанням терористичної діяльності на територіях, які зачепив конфлікт”, – сподівається президент.

Він також висловив сподівання, що Міжнародний суд ООН, який цього року розпочав слухання у справі України проти Росії за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму (1999),  допоможе притягнути Російську Федерацію до відповідальності за численні порушення міжнародного права та фінансування злочинів, скоєних із 2014 року.

Розраховуємо на підтримку та сприяння з боку усіх держав-членів ООН у цьому процесі.

“Протягом десятиліть Україна була рішучим контрибутором до глобальної безпеки. В ім’я миру та в обмін на безпекові гарантії, Україна віддала свій третій найбільший у світі ядерний арсенал. Двадцять років потому в Україну вдерся той, хто обіцяв поважати та захищати державні кордони України“, – підкреслив Порошенко.

Він також висловив занепокоєння ситуацією навколо ядерних випробувань у Північній Кореї, закликавши Радбез ООН “провести детальне розслідування щодо розробки ядерних і ракетних програм КНДР із метою виявлення будь-якої можливої зовнішньої допомоги Пхеньяну в цій сфері”, і ситуацією в Сирії, для війни в якій Росія використовує як військовий форпост окупований нею Крим.

На закінчення свого виступу президент закликав держави-члени ООН “ухвалити історичне рішення про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років актом геноциду”. Адже саме цього року виповнюється 85 років цього злочину, організованого тоталітарним режимом Сталіна проти українського народу.

Читайте також:

Порошенко на Радбезі ООН: Миротворча місія на Донбасі має відновити справедливість, а не заморозити конфлікт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна