Розкриті таємниці ПВК “Вагнера”: СБУ розкрила всю “штатку” та виписала підозру ватажкові

 

Слідчі Служби безпеки України виписали повідомлення про підозру керівникові російської приватної військової компанії “Вагнера” Дмитру Уткіну.
Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в суботу, 7 жовтня.

За його словами, у понеділок повідомлення буде передано Генеральній прокуратурі України.
“Сподіваємося, що ГПУ нас підтримає”, ‒ сказав Грицак.

Голова наголосив, що СБ України зібрала величезну доказову базу участі в бойових діях проти сил АТО на Донбасі ПВК “Вагнера”, яку очолює Дмитро Валерійович Уткін на прізвисько “Вагнер”, номер військового жетона М-0209.

Василь Грицак навів докази присутності та злочинів приватної російської армії Вагнера на території України.

Ключові з цих злочинів – збиття військового літака ЗСУ Іл-76 у Луганську 14 червня 2014 року, штурм аеропорту “Луганськ”, участь у штурмах Дебальцевого та інших українських населених пунктів.

Слідчі СБУ спрямували до суду обвинувальні акти стосовно трьох учасників збиття Іл-76, у тому числі ватажка “ЛНР” Плотницького, але тепер СБУ оприлюднила докази безпосереднього виконання цього злочинного завдання бойовиками Вагнера.

Слідство має підстави говорити, що два члени угруповання ПВК “Вагнер” безпосередньо стріляли з ПЗРК (переносного зенітного ракетного комплексу) по Іл-76.
Уткін ідентифікований як “Діма” в телефонних переговорах після збиття літака.

Службою безпеки встановлено 1570 імен та установчих даних бойовиків “ЧВК Вагнера”, в тому числі тих, хто загинув на території України.

“Маємо номери паспортів, особисті номери, позивні, дані про місця проживання. Діяльності кожного з них буде надаватися правова оцінка в рамках кримінальних проваджень”, – зазначив голова СБУ

“Ми вважаємо членів ПВК “Вагнера” військовослужбовцями збройних сил Російської Федерації”, – заявив він.

За оцінками Служби, до списку членів ПВК входять більше 5 тисяч осіб. Також відома структура та озброєння цього угруповання.

“Географія застосування – Україна, це ОРДЛО, червень 2014-го – серпень 2015 років, потім Сирія – з 15 серпня 2015 року – міста Хомс, Хама, Латакія, Дамаск, Пальміра”, – розповів Грицак.

Бойовики цього начебто приватного угруповання проходять підготовку на базі Головного управління (колишнє ГРУ) Генштабу МО Росії на хуторі Молькін у Краснодарському краї РФ (інший варіант назви – село Молькіно, муніципальне утворення Гарячий Ключ).

“Це 10-та бригада спеціального призначення Головного управління Генштабу РФ. Цей проект російських спецслужб дозволяє кремлівським політикам впевнено казати на публіку та міжнародній спільноті фрази «их там нет» або «мы их туда не посылали”, ‒ передає слова генерала Грицака прес-центр СБУ.

Голова СБУ навів втрати ПВК внаслідок бойових дій на території України.

“У знищенні Іл-76 і штурмі аеропорту в Луганську брали участь 72 бойовика ПВК “Вагнера”, з них втрачено “двохсотими” (убитими- “Н”) 15 осіб, знаємо кожного”, – сказав Грицак.

“Штурм міста Дебальцеве, Санжарівка – 205 бойовиків Вагнера брали в них участь. Втрати – 21 особа, знаємо кожного”, – додав він.

Василь Грицак також розповів, що ПВК “Вагнера” готує серед громадян України диверсантів для підривної діяльності в країні.

“Нам також відомо про те, що… був підрозділ «Карпати», який входив до ПВК “Вагнера”. Його пізніше перейменували в підрозділ “Весна”. Саме ці люди – це громадяни України, які готуються приватною військовою кампанією Вагнера для проведення диверсійної роботи в глибині нашої країни”, – наголосив Грицак.

“Нами встановлено приблизно 40 осіб – громадян України”, – зазначив голова СБУ.

При цьому, за даними спецслужби, 95% членів ПВК “Вагнера” є громадянами Російської Федерації.
“Як правило, це колишні спецназівці, ГРУшники, десантники і тому подібне”, – додав Грицак.

За словами голови СБУ, відомству відомо також про те, що мають відношення до ПВК Вагнера близько 100 бойовиків з однієї з балканських країн. Службі безпеки України вже вдалося встановити прізвища 20 таких осіб, заявив Грицак.

Генерал нагадав, що нещодавно “світ облетіло відео та фото двох захоплених у Сирії російських найманців з ПВК “Вагнера” – Григорія Цуркану і Романа Заболотного.

“Російська офіційна реакція очікувана: вони, виявляється, взагалі не є громадянами РФ”, ‒ сказав голова СБУ.

Читайте також:
Заступник Вагнера, герой РФ Андрій Трошев,
потрапив у витверезник із картами Сирії і 5 млн. рублів

Путін сфотографувався разом із “Вагнером” та його ПВК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна