Росіяни Цуркану і Заболотний, які потрапили в полон до ІДІЛ у Сирії, воювали також на Донбасі

 

Двоє росіян, взятих у полон бойовиками угруповання “Ісламська держава” в Сирії, перебували там у складі “нерегулярних підрозділів”, а раніше воювали проти України на Донбасі.
Про це повідомляє Telegram-канал Directorate 4, що займається моніторингом діяльності терористів.

Автори каналу з’ясували, що Григорій Цуркану брав участь у російській агресії на східних теренах України, а раніше – воював у Югославії.

Його нинішнє відрядження до Сирії не перше, він перебував там у складі приватної військової компанії “Слов’янський корпус”, яка зареєстрована в Гонконзі і набирає до своїх лав колишніх російських військових.

Другий полонений “ІД”, Роман Заболотний, за твердженням Directorate 4, також воював за сепаратистів на Донбасі, він є “казаком” Війська Донського.

Раніше близьке до “ІДІЛ” інформагентство Amaq поширило відео, на якому показано допит двох узятих в полон російських військових.

На відео, яке опублікував також Directorate 4, один із чоловіків – бородань – каже, що його звуть Роман Васильович Заболотний, 1979 року народження, з Аксайського району Ростовської області.

Він також назвав ім’я чоловіка поруч – Григорій Михайлович Цуркану (первинна ретрансляція – Сурканов), 1978 року народження, із Домодєдовського району (Московська область).

Заболотний повідомляє, що потрапив у полон при контрнаступі “ІД” в районі сирійського селища Шуля.

Міноборони РФ спростувало інформацію про захоплення в полон російських військовослужбовців.
Однак багато коментаторів припустили, що полонені – зі складу російських приватних військових компаній.

Вусаня Заболотного впізнали серед “казаків”, які зривали відкриття штабу опозиційного політика Олексія Навального в Ростові. Про це повідомила група Conflict Intelligence Team, що займається розслідуваннями військових конфліктів.

Автори групи “Вконтакте” “Ростов Головний – новини Ростова-на-Дону” також опублікували фотографію Романа Заболотного а козачій формі, підтвердивши його особу.

Журналісти знайшли в Підмосков’ї також батьків і брата полоненого Григорія Цуркану.

Брат Григорія Роман розповів, що той, імовірно, воював у Сирії в складі ПВК Вагнера. За його словами, брат поїхав у Сирію в травні 2017 року і приховував своє “відрядження”.

Про участь Григорія Цуркану в російській агресії проти України брат розповів так: “Знаю, що він кудись їздив, йому регулярно видавали медалі за бойові дії на Донбасі. Туди він їздив двічі. У 2014 році”.

“Брат мені говорив, там (на Донбасі) тисячі наших хлопців загинуло”, – згадує Цуркану.

“Я не знаю, які там у нього виходи були. Їм пропонували в групу якогось спеца ГРУ як командира. Потім він заходив безпосередньо, самі «ЛНРівці» запрошували, керівництво «ЛНР». А потім їх звідти видворили. Я навіть не знаю, як сказати… Це все брудно. Там ФСБ грошима займається, відмиванням, кришує там бандитів. Це просто бруд повний”, – сказав Роман.

Батьки Цуркану розповіли “Радіо Свобода”, що їм “зателефонували невідомі”, запевнили, що їххнього сина звільнять, і сказали “не піднімати шум”. Пізніше вони зізналися, що дзвінок був з ФСБ Росії.

* * *

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на питання журналістів про полон Цуркану і Заболотного, сказав: “Що стосується, можливо, двох громадян Росії, військовослужбовців, я пропоную орієнтуватися, звичайно, в першу чергу, на відповідну заяву міністерства оборони. Безумовно, в Москві занепокоєні долею цих громадян у разі, якщо вони є громадянами Росії”.

За його словами, “потрібно представити підтвердження цьому”, російські спецслужби займаються цим питанням.

“Кремль не має можливості займатися їхньою долею, але, безумовно, відповідні російські служби, звичайно ж, використовуватимуть усі можливості для встановлення їхнього громадянства”, – зазначив Пєсков.

Водночас, він підкреслив, що Росія продовжить докладати зусиль у руслі боротьби з тероризмом і підтримки державної цілісності Сирії.

Читайте також:
У Сирії ліквідований російський розвідник, який воював на Донбасі

У Сирії вбитий російський генерал Асапов, який командував 1 АК “ДНР”

Росія на Донбасі вербує бойовиків у Сирію.
Обіцяють декілька тисяч доларів на місяць

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна