Експерти розповіли, від чого почалася пожежа на арсеналі в Калинівці

 

Перед початком пожежі на військовому арсеналі біля Калинівки Вінницької області два потужних вибухи сталися всередині складів.
Як передає УНІАН, про це повідомив директор Київського НДІ судових експертиз Олександр Рувін на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.

За його словами, експерти розглядають дві версії вибухів складів із боєприпасами, але він не має права їх оприлюднювати. Рувін сподівається, що їх оприлюднить слідство найближчим часом.

Проте, він зауважив, що на складах було декілька осередків вибухів, а потужних вибухів було два.

“Ми розуміємо, що вибухи сталися в середині складів, і їх було не один. Їх було два потужних. Один – це відкрите сховище, де лежали “Тюльпани” (снаряди для самохідного міномета 2С4 “Тюльпан” – “Н”)… І другий – це бункер з “Ураганами” (снаряди для ракетної системи залпового вогню БМ-27 “Ураган”), – додав експерт.

Він сказав, що ніщо не могло зовні спричинити вибух у бункері.

“Він повністю закритий, бетонний, там була ракетна база, і ці сховища, з бетонними дверима, шириною метр. Туди потрапити із зовнішньої сторони нічого не могло”, – зазначив Рувін.

Коментуючи імовірність застосування безпілотників або інших літальних апаратів, він сказав, що вивчаються усі варіанти.

Як інформувала “Новинарня“, на цьому засіданні безпековий комітет ВР підтримав звернення про відставку начальника Генштабу Віктора Муженка.

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов написав у “Фейсбуці”, що експерти військової прокуратури і комісія Міноборони під керівництвом головного інспектора МО генерал-лейтенанта Руслана Хомчака завершують роботу над з’ясуванням обставин вибуху на 48-му арсеналі в Калинівці, і “основна версія того, що сталося вже встановлена”.

“Встановлено, що причиною вибуху стала диверсія на одному з відкритих майданчиків зберігання реактивних снарядів БМ-21 “Град”… Експерти зробили висновок про наземну диверсію”, – написав Бутусов з посиланням на свої джерела, заперечивши версію про використання диверсантами безпілотного літального апарату.

Читайте також:
Луценко: До пожежі на Калинівському арсеналі призвів закладений детонатор

Фінал НС на Вінничині: пошкоджено 2 тисячі будинків,
на розмінування піде два місяці

Як повідомляла “Новинарня“, близько 21:40 26 вересня спалахнула пожежа на складах боєприпасів (48-й арсенал ЗСУ), що розташовані біля села Сальник Калинівського району Вінницької області. Це призвело до масової детонації й розлітання снарядів.

Із Калинівки та навколишніх сіл було евакуйовано майже 30 тис. людей. Снарядами й вогнем пошкоджено 2 тис. будинків, повністю згоріли сім.
Поранення отримали двоє людей.

За фактами вибухів у Калинівці порушено справу з попередньою кваліфікацією “диверсія”.

Військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що до пожежі призвели не ДРГ і не безпілотник.

За даними міністра оборони Степана Полторака, на арсеналі під Калинівкою зберігалося 83 тисячі тонн боєприпасів, з яких 68 тисяч тонн були придатні до використання, решту складали компоненти до боєприпасів і брухт.
У ЗСУ заявили, що майже дві третини снарядів, які зберігалися на арсеналі, вдалося зберегти.

3 жовтня детонація боєприпасів на арсеналі припинилася.

Начальник Генштабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що вибухи на військових арсеналах є результатами спеціальних операцій російських спецслужб.

Читайте також:
“Політика приходить туди, де їй не місце”.
Що стоїть за заявами “НФ” про відставку Муженка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна