Муженко хоче охороняти арсенали не ВОХРою, а додатковими батальйонами охорони та забезпечення

 

Головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко пропонує замінити воєнізовану охорону (ВОХР), яку залучають до охорони арсеналів, батальйонами охорони та забезпечення.
Водночас таке рішення приведе до потреби збільшити чисельність Збройних сил, повідомляє “Новинарня” з посиланням на управління зв’язків із громадськістю ЗСУ.

“Ми готуємо пропозиції щодо заміни ВОХР батальйонами охорони та забезпечення, до складу яких входитимуть і підрозділи охорони, і такелажні підрозділи та підрозділи механізації. Це, безумовно, приведе до збільшення загальної чисельності Збройних сил. У зв’язку з цим ми готуємо пропозиції до закону України “Про чисельність ЗСУ”, – розповів генерал армії Муженко у вівторок в Національному університеті оборони.

За словами начальника Генштабу, надзвичайні події, що сталися за останні два роки на військових складах та арсеналах (пожежі з масовою детонацією снарядів у Балаклії, Новоянисолі, Калинівці), мають усі ознаки диверсій і могли бути наслідком діяльності ворожих спецслужб.

“Надзвичайні події на арсеналах, складах біля Сватового, Волновахи, Балаклії, Маріуполя, Калинівки є нічим іншим, як результатом спеціальної операції. Не маючи можливості досягти своїх цілей на сході України військовим шляхом, противник переносить основні зусилля углиб нашої країни. При цьому їхнім пріоритетним завданням, очевидно, є знищення саме тих засобів ураження, виробництво яких в Україні не здійснюється, а закупівля є неможливою”, – заявив Муженко.

Він зазначив, що в умовах тривалої російської агресії такі дії противника є прогнозованими, і в межах наявних ресурсів ЗСУ вживають комплексних заходів щодо запобігання їм.

“Держава почала виділяти кошти для облаштування місць зберігання озброєння та боєприпасів і на організацію охорони цих об’єктів. Але обсяги проблем є значними, тому їх вирішення потребує не одного року”, – зазначив головнокомандувач ЗСУ.

“У спадок від Радянського Союзу Україна отримала мільйони тонн боєприпасів, частина з яких уже непридатна до використання. Розосередження цього боєзапасу потребує залучення великих обсягів залізничних перевезень і сучасних засобів механізації”, – додав Віктор Муженко.

Як стало відомо після пожежі під Калинівкою, 48-й арсенал охороняли 18 працівників ВОХР – відомчої охорони Міноборони, які не є діючими військовослужбовцями.

У головному управлінні персоналу ЗСУ 3 жовтня повідомили, що призов офіцерів запасу восени 2017 року може бути спрямований зокрема на охорону арсеналів.

Читайте також:
Чисельність ЗСУ – максимально можливі 250 тисяч, – Генштаб

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна