Після критики ЗМІ Житомирська ОДА обіцяє реставрувати занедбаний меморіал під Базаром до роковин трагедії

 

Цього тижня підрядник має приступити до реставраційних робіт на меморіальному комплексі Героїв Базару в Житомирській області, про аварійний стан якого писалаНовинарня“.
Роботи обіцяють завершити до 21 листопада – 96-ї річниці трагедії Базару.

Як повідомляє прес-служба Житомирської ОДА, відповідне доручення дав голова обласної державної адміністрації Ігор Гундич.

“Проводитимуть роботи без застосування системи електронних закупівель, оскільки тендер не відбувся”, – зазначили в ОДА.

“Враховуючи ті погодні умови, які на сьогодні складаються, іншого виходу, як дати дозвіл провести реконструкцію без системи “Прозорро”, ми не маємо. Або ми будемо мати відреставрований пам’ятник до 21 листопада, або будемо проходити процедуру і чекатимемо”, – сказав Ігор Гундич.

Тож уже підрядник приступить до робіт на меморіалі в селі Базар Народицького району вже найближчими днями, наголосили в ОДА.

Кошти на реставрацію за поданням обласної адміністрації виділила сесія облради.

“Проводитимуть реставраційні роботи хрестів та головного меморіалу, укріплюватимуть кургани, займатимуться благоустроєм території. Планується вимостити плиткою доріжки та місце для паркування, встановити лавки та засадити газон”, – зазначив директор департаменту містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ облдержадміністрації Роман Щебетов.

За його словами, проект передбачає завершення робіт до 30 листопада, але всі основні видимі роботи підрядник має закінчити до 21 листопада – річниці трагедії під Базаром.

“Відзначати свята ми маємо не тільки масовими заходами, а й дбати про належний стан місць вшанування наших героїв”, – констатував голова ОДА Гундич, який особисто їздив до Базару, аби оглянути пам’ятник загиблим воїнам УНР.

Слідом за громадськими активістами і ЗМІ він констатував: “Тріщини, розходження між плитами, занедбана територія – результат понад 15 років недостатнього догляду… Якщо не хочемо втратити об’єкт культурної спадщини, маємо якнайшвидше його відреставрувати”.

Ігор Гундич подякував активістам та небайдужим землякам, які звернули увагу на проблему: у той час, як влада офіційно відзначає 100-річчя Української революції, меморіал у Базарі, подарований діаспорою, заріс бур’янами, хрести похилилися й можуть скоро завалитися, впритул до огорожі селяни садять картоплю й розбирають для власних потреб плити.

Читайте також:
До уваги влади Житомирщини: розвалюється меморіал Армії УНР під Базаром, подарований діаспорою. ФОТО

Історична довідка

17 листопада 1921 року біля сіл Малі Миньки й Базар Овруцького повіту Волинської губернії (нині Народицький район Житомирської області) в бою з більшовиками 9-ї Кримської дивізії Григорія Котовського зазнала поразки похідна група Армії УНР під командуванням генерала-хорунжого Юрія Тютюника. Близько 900 виснажених походом вояків-повстанців протистояли кількатисячному, добре озброєному більшовицькому війську.

У бою загинуло 250 воїнів. Щоб не потрапити в полон, частина українських вояків підірвали себе гранатами. Беззбройних котовці рубали шаблями.

До полону було захоплено разом із пораненими 537 вояків. 18 листопада полонених перевели до Базара, де над ними відбувся “суд”. Допит проводили Г. Котовський та співробітник ЧК І. Гаркавий.
Полонених українців підводили до ям і розстрілювали з кулеметів.

Врятуватися і повернутися з-під Базару на територію Польської республіки вдалося штабу похідної групи УНР, кінній сотні та частині поранених. Із 900 учасників групи вижили загалом близько 200 воїнів.

Більшість істориків вважають, що Листопадовий рейд (Другий зимовий похід) Армії УНР майже не мав шансів на успіх і був актом відчаю й героїзму ЗС УНР.

Братська могила та меморіальний комплекс воїнів армії УНР у Базарі – місце вшанування пам’яті 359 полонених вояків Армії УНР, які відмовились перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні 21 листопада 1921 року біля села Базар.

Меморіал віднесено до категорії “Пам’ятка історії місцевого значення”.

З 1921 року могили в Базарі залишалися в занедбаному стані.
26 серпня 2000 року на місці поховання відкрито меморіальний комплекс учасникам ІІ Зимового походу.
Автор проекту пам’ятника – житомирський архітектор Олександр Борис. Меморіал споруджено за кошти української діаспори у Великій Британії.

Читайте також:
Стартувало відзначення 100-ліття Української революції 2017-2021. ПЛАН ЗАХОДІВ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна