Геращенко: Законопроект про реінтеграцію окупованих територій допоможе завести миротворчу місію ООН

 

У законопроекті про реінтеграцію окупованих територій і відновлення територіальної цілісності України буде чітко визначено статус тимчасово окупованих територій та країни-агресора.
Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” ввечері 3 жовтня повідомила член гуманітарної підгрупи ТКГ щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Якщо говорити про законопроект, то дуже важливо, що це відновлення територіальної цілісності. Там буде чітко визначено статус тимчасово окупованих територій і країни-агресора, яка її окупувала – Російська Федерація”, – сказала вона, підтвердивши, що законопроект буде внесено президентом 4 жовтня.

“Ця новела є дуже важливою в контексті наших дипломатичних перемовин про можливу миротворчу місію. Очевидно, що країна-агресор не може бути миротворцем, не може надавати представників у миротворчу місію. Тому Україна наполягає, що у можливій місії не може бути представників РФ”, – наголосила Геращенко.

Вона також наголосила на тому, що “Україна не дасть жодного шансу зняти санкції з РФ”.

“Ми будемо боротись за подовження санкцій, і для цього буде одна новела в законопроекті, який запропонує президент України. В цьому законопроекті буде робитись особливий акцент на безпековому та гуманітарному блоці. Буде робитись акцент на політико-дипломатичному шляху врегулювання конфлікту, але при цьому будуть створені всі умови для того, щоб посилювати українську армію і, власне, буде закладена та термінологія, яка дозволить гармонізувати українське законодавство, міжнародне законодавство з реальним станом речей, який сьогодні є на Донбасі”, – анонсувала Ірина Геращенко.

У “Фейсбуці” вона розповіла про засідання неформальної депутатської групи “Мінська платформа”, яке відбулося цього ж дня у ВР.

За словами пані Ірини, заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв на зустрічі повідомив, що законопроект передбачає надання додаткових повноважень Міністерству з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, за словами Єлісєєва, законопроект містить посилання на статтю 51 статуту ООН, яка передбачає право на самооборону під час військової агресії.

Заступник глави АП також зазначив, що цей законопроект відповідає сучасним реаліям, зокрема Мінським домовленостям.

На запитання, як визначено статус Криму у законопроекті, Геращенко відповіла: “Давайте дочекаємось 4 жовтня, ознайомимось повністю з текстом законопроекту. Єдине, що я хочу сказати, – питання Криму лишається в центрі уваги української влади на всіх міжнародних переговорах. Ніякої здачі Криму і оцих страшилок, що Крим можна міняти на Донбас, не відбувається. Навпаки, ми зараз значно посилюємо наші зусилля для того, щоб питання повернення Криму лишалось на порядку денному”, – наголосила Геращенко.

Читайте також:
Законопроект щодо Донбасу визнає Росію країною-агресором,
а ОРДЛО – окупованим, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна