Парламент Румунії ухвалив заяву щодо українського закону про освіту

 

Парламент Румунії засудив новий український закон про освіту, який, як вважають у Бухаресті, обмежує використання мов національних меншин у школах, зокрема румунської.

Обидві палати законодавчого органу Румунії на спільному засіданні в середу, 20 вересня, одностайно проголосували за заяву з проханням до президента України не підписувати закон і з пропозицією створити парламентську делегацію для поїздки до Києва для обговорення ситуації, що виникла, передає “Радіо Свобода”.

Як стверджується в заяві румунського парламенту, в Україні живе близько 400 тисяч румунів.
Тоді як, за даними перепису населення України 2001 року, румунами визнали себе 151 тисяча громадян, ще майже 258,6 тисячі назвали себе молдаванами.

Напередодні, 19 вересня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та глава МЗС Румунії Теодор Мелешкану обговорили питання закону “Про освіту” на полях 72-ї сесії Генасамблеї ООН в Нью-Йорку. Клімкін наголосив на продовженні гарантування Україною культурних та мовних прав національних меншин, інформує прес-служба МЗС.

Того ж дня, 19 вересня, голова ВР Андрій Парубій підписав закон про освіту, ухвалений парламентом 5 вересня, що започатковує реформу освіти в Україні та розширює навчання українською мовою представників нацменшин.

Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття дошкільної, початкової освіти поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини (до 5-го класу). Подальша освіта передбачена лише українською мовою.

МЗС Угорщини різко розкритикувало ухвалений українським парламентом закон про освіту, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини. У Будапешті заявили про відмову надалі підтримувати проукраїнські рішення в міжнародних організаціях.

Румунія та Польща також заявили про своє занепокоєння у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.

Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від “несправедливого освітнього закону”.

Глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії підписали листа главі МЗС України, де висловили занепокоєння через новий закон про освіту та заявили, що звернуться через нього до Ради Європи та ОБСЄ.

Також Угорщина поскаржилася на Україну до ОБСЄ, ООН та Євросоюзу через новий закон про освіту, який, на думку Будапешта, обмежує права угорської меншини.
19 вересня парламент Угорщини ухвалив жорстку резолюцію проти українського закону про освіту.

Влада України відкинула звинувачення у витісненні мов меншин з освітнього процесу. Також було повідомлено, що Україна направить закон на експертизу до Ради Європи.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна