Парламент Угорщини ухвалив резолюцію проти українського закону про освіту

 

Парламент Угорщини схвалив резолюцію із засудженням українського закону про освіту, наголосивши, що він грубо порушує мовні права угорців на Закарпатті.

Як повідомляє Magyar Nemzet, таке рішення 19 вересня парламент Угорщини прийняв одностайно.

У резолюції депутати в Будапешті закликали Україну поважати основні європейські цінності – демократію та верховенство закону, та не допустити набуття чинності цього закону, передає “Європравда”.

Угорські депутати наголосили, що український закон про освіту серйозно порушує право угорців Закарпаття на освіту їхньої рідною мовою, а також суперечить низці міжнародних документів, зокрема Копенгагенському документу та Паризькій хартії ОБСЄ, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, договору про основи добросусідства та співпраці та іншим.

Як стверджує резолюція, освітній закон нібито порушує і Конституцію України, згідно з якою схвалення нових законів або внесення поправок у чинні закони не має обмежувати наявні права.
Крім того, Основний закон України забороняє етнічну та мовну дискримінацію, вказують угорські депутати.

Також парламент Угорщини закликав міжнародне співтовариство засудити закон.

Депутати звернулися до уряду Угорщини з проханням вжити всіх необхідних заходів, аби закон не почав діяти, та регулярно інформувати щодо цього питання парламентські комітети.

Читайте також:
Україна направить на експертизу до Ради Європи закон про освіту,
що збаламутив сусідів

Як повідомляла “Новинарня“, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон “Про освіту”, який започатковує реформу освіти в Україні та розширює навчання українською мовою представників нацменшин.
Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття дошкільної, початкової освіти поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини (до 5-го класу). Подальша освіта передбачена лише українською мовою.

МЗС Угорщини різко розкритикувало ухвалений українським парламентом закон про освіту, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини. У Будапешті заявили про відмовунадалі підтримувати проукраїнські рішення в міжнародних організаціях.
Румунія та Польща також заявили про своє занепокоєння у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.
Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від “несправедливого освітнього закону”.
Глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії підписали листа главі МЗС України, де висловили занепокоєння через новий закон про освіту та заявили, що звернуться через нього до Ради Європи та ОБСЄ.

Також Угорщина поскаржилася на Україну до ОБСЄ, ООН та Євросоюзу через новий закон про освіту, який, на думку Будапешта, обмежує права угорської меншини.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна