Україна направить на експертизу до Ради Європи закон про освіту, що збаламутив сусідів

 

Україна готова направити на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов’язань.

Про це після зустрічі з послами іноземних держав в МЗС заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Вона висловила надію, що президент Петро Порошенко підпише закон “Про освіту”, поки триватиме експертиза “мовної” статті.

Лідія Гриневич зазначила, що главам дипломатичних представництв надали роз’яснення щодо статті 7 про мову освіти в законі про освіту, та запевнила, що на зустрічі з послами домовилася про співпрацю в питанні імплементації “мовної” статті.

Читайте також:
Клімкін пообіцяв угорцям і румунам розвиток мов нацменшин

Через закон про освіту Угорщина відмовляється підтримувати
проукраїнські рішення на міжнародній арені

Як повідомляла “Новинарня“, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон “Про освіту”, який започатковує реформу освіти в Україні та розширює навчання українською мовою представників нацменшин.
Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття дошкільної, початкової освіти поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини (до 5-го класу). Подальша освіта передбачена лише українською мовою.

МЗС Угорщини різко розкритикувало ухвалений українським парламентом закон про освіту, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини. У Будапешті заявили про відмову надалі підтримувати проукраїнські рішення в міжнародних організаціях.
Румунія та Польща також заявили про своє занепокоєння у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.
Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від “несправедливого освітнього закону”.
Глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії підписали листа главі МЗС України, де висловили занепокоєння через новий закон про освіту та заявили, що звернуться через нього до Ради Європи та ОБСЄ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна