Поляков не з’явився в поліцію по електронний браслет, а за Розенблата внесли 7 млн. застави

 

Народний депутат від “Народного фронту” Максим Поляков не з’явився в обласне відділення поліції Черкаської області, де йому мали надіти електронний браслет.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на речника Нацполіції Ярослава Тракала.

“Він був викликаний на 11-ту годину суботи [22 липня] до обласної поліції Черкаської області для вдягання вже запрограмованого електронного браслету стеження. Він не з’явився, працівники поліції разом з детективами НАБУ прочекали його до 14-ї години”, – сказав Тракало.

“На місце була викликана слідчо-оперативна група, яка зафіксувала цей факт. Копію документа отримали працівники НАБУ”, – додав він.

Водночас речник наголосив, що викликом Полякова до поліції займалося Національне антикорупційне бюро.

Нагадаємо, 21 липня Солом’янський райсуд Києва обрав Полякову запобіжний захід у вигляді застави на суму 304 тис. грн. і зобов’язав його носити електронний засіб контролю (браслет), не відлучатися з Києва та Умані без дозволу слідчого, прокурора або суду, а також здати усі свої закордонні паспорти.

Згодом “УП” повідомила, що правоохоронці намагалися одягти Полякову браслет стеження, але безрезультатно.

Водночас сам нардеп в ефірі телеканалу “112 Україна” заявив, що на нього “ніхто нічого не намагався вдягти – ані браслет, ані нашийник”.

Стосовно того, чи погодиться він вдягти детектор на вимогу слідчого, Поляков сказав: “Якщо слідчий до мене звернеться і покаже, що це є в рамках закону, я це виконаю”.

Він також запевнив, що нікуди від слідства ховатися не збирається і виконуватиме всі його вимоги, з’являючись туди, куди скажуть правоохоронці. Водночас депутат дав зрозуміти, що якщо йому по роботі потрібно буде виїхати за кордон, він це зробить.

Також, за словами нардепа, він планує внести 304 тисячі гривень застави, але відповідне рішення суду оскаржуватиме.

Як відомо, Поляков є фігурантом справи щодо незаконного видобутку бурштину, в якій також фігурує нині позафракційний (виключений з фракції Блоку Порошенка) народний депутат Борислав Розенблат.

У коментарі “Українській правді” Розенблат повідомив, що його родина внесла за нього заставу у розмірі 7 мільйонів гривень.

Розенблат також повідомив, що виконав усі вимоги постанови суду щодо нього, окрім однієї – не здав закордонний паспорт.

“Це не мій паспорт, а паспорт іншої людини! Прокуратура, захопившись піаром, навіть не читає «макулатуру», яку дає на підпис судді. А суд чомусь вірить їй на слово. Але тоді чиї матеріали розглядалися, якщо фактично там вказана інша особа? Особисто я виконав усі вимоги ухвали, окрім цієї”, – написав нардеп у “Фейсбуці”.

За словами депутата, причиною потрапляння до справи іншої особи стала описка.

“Прокуратура, дізнавшись про цю обставину, в ручному режимі швидко побігла виправляти описку… Але хочу зауважити , що виправити можливо кому чи літеру в слові, але аж ніяк не окремий процесуальний обов’язок. Таке виправлення прирівнюється до розгляду окремого запобіжного заходу, а це велика процедура”, – зазначив він.

Розенблат заявив, що це буде достатньою підставою для розгляду в Європейському суді з прав людини, для чого його адвокати “пройдуть національні суди”.

Також, за словами нардепа, він подав до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури скаргу на дії прокурора Володимира Кривенка.

Згідно з ухвалою Солом’янського райсуду Києва від 18 липня, окрім сплати застави в розмірі 7 мільйонів гривень Розенблата зобов’язали носити електронний браслет, не відлучатися з Києва до Житомира, де він проживає, без дозволу слідчого, здати свої закордонні паспорти та не спілкуватися з низкою осіб для уникнення впливу на перебіг “бурштинової” справи.

Нагадаємо, 13 липня генеральний прокурор Юрій Луценко вручив підозри депутатам Бориславу Розенблату (виключений з БПП) та Максиму Полякову (“Народний фронт”), які проходять у “бурштиновій” справі щодо яких Верховна Рада України дала згоду на притягнення їх до кримінальної відповідальності.

У діях Розенблата прокуратура вбачає ознаки зловживання впливом і хабарництва на загальну суму у 280 тисяч доларів, у діях Полякова – ознаки зловживання впливом і хабарництва на суму в 7500 доларів.
Цих депутатів підозрюють в отриманні неправомірної вигоди за внесення до парламенту законопроектів і вчинення інших дій, пов’язаних із видобутком бурштину, в інтересах компанії-нерезидента.
Депутати ці звинувачення відкидають.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна