Комітет Пашинського гальмує законопроекти про компенсацію родинам учасників АТО, померлих після звільнення зі служби

 

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони більше місяця не може розглянути законопроекти №6268, 6268-1, 6268-2, які передбачають надання одноразової грошової виплати родинам померлих учасників АТО, що померли через хворобу чи поранення, пов’язані із захистом Батьківщини, проте будучи вже не в статусі військовослужбовця.
Про це “Новинарні” повідомили в ГО “Юридична сотня”.

За словами юриста-аналітика “Юридичної сотні” Вікторії Лавренюк, на гарячу лінію організації звертається чимало родини померлих учасників АТО із такою проблемою. “Проте сім’ї залишаються наодинці зі своїми проблемами. Фактично, якщо людина померла не в зоні АТО, а вдома, сім’я не може отримати ні статусу, ні грошей”, – свідчить Лавренюк.

Законопроект №6268 (“Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців”) пропонує надавати членам сімей померлих грошову виплату, якщо учасник АТО помер через три місяці після звільнення зі служби.
Проекти 6268-1 та 6268-2 пропонують продовжити цей термін до 12 або 18 місяців.

Ініціаторка законопроекту №6268, народна депутатка Альона Шкрум заявила на брифінгу: “Будь-який із цих законопроектів блокується в парламенті, що для мене є абсолютно незрозумілим. Профільний Комітет з нацбезпеки і оборони пана Пашинського та інші члени комітету не розглядають законопроекти більше місяця”.

На брифінгу була присутня Тамара Коваленко, дружина померлого учасника антитерористичної операції, яка розповіла, що не може отримати виплати від держави. В зоні АТО у її чоловіка, Михайла Коваленка, значно погіршилося здоров’я, він багато місяців лікувався у військових госпіталях. У травні 2016 року його у важкому стані, в реанімації, звільнили з військової служби за станом здоров’я, а у липні 2016 року він помер. Пані Тамара має документ, що пов’язує набуття захворювання її чоловіка із захистом Батьківщини, проте не може отримати виплату, оскільки її чоловік помер через два місяці після звільнення зі служби. Зараз вона залишилася сама з чотирма дітьми без будь-якої підтримки держави.

“Нам потрібно всім натиснути на профільний комітет, щоб він скоріше виконав формальності та схвалив законопроект”, – заявив нардеп Ігор Луценко, який є ініціатором законопроекту №6268-2.

Читайте також:
Загиблі травня: обличчя і біографії 13 героїв

За останні півроку держава виплатила пораненим в АТО
й родинам загиблих бійців ЗСУ понад півмільярда гривень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна