Із безвізом міняються місцями поняття “ближнє” і “дальнє зарубіжжя”, – Андрій Бондар

 

Андрій Бондар
письменник, перекладач, блогер

(FB)

Ми роками жили в абсурді накинутих русскім міром ідіотських понять на кшталт “ближнее зарубежье” (церковний відповідник – “канонические территории Русской православной церкви”), що на практиці означало існування якоїсь химерної ментальної конструкції, яка дозволяла і наполегливо рекомендувала нам вважати “ближніми” Семипалатинськ, Наманган і Находку, хоч до них від нас були довгі тисячі кілометрів степом і тайгою.

І водночас ця ж конструкція передбачала, що сусідні Сучава, Перемишль, Дебрецен і Кошице були “дальніми”.

Я міг би взяти свій внутрішній паспорт і спокійно, без жодних віз, поїхати в Семипалатинськ, Наманган або Находку, але мені це не було потрібно ні вчора, ні сьогодні, ні – маю глибоке переконання – завтра.

Натомість для того, аби потрапити до Сучави, Перемишля, Дебрецена і Кошице, треба було вдаватися до малоприємних і марудних процедур.

Ситуація, коли вільно можна туди, куди зовсім не потрібно, і не можна вільно туди, куди дуже потрібно – абсурд у стилі Льюїса Керролла.

Переконаний, старий ментальний світ із його ідіотськими концептами від сьогоднішнього дня – вже минуле.

Вибачте, мешканці Семипалатинська, Намангана і Находки, можливо ваші міста прекрасні, але ви – далеке-предалеке зарубіжжя. І завжди таким були, є і будете.

Читайте також:
Безвіз не означає, що Україна стане частиною ЄС.
Він означає, що Україна не стала частиною Росії і знищує імперію, – Бутусов

На відзначення безвізу ветеран АТО Валерій Ананьєв пройде по Європі 1500 км шляхом святого Якова

Перші українці в’їхали до ЄС без віз. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна