Переговори про об’єднання Кіпру призупинено – сторони не змогли домовитися про саміт

 

Посланник ООН Еспен Барт Ейде скасував переговори з лідерами етнічно розділеного Кіпру після невдалої спроби досягнути компромісу щодо скликання фінального саміту й укладення угоди про возз’єднання острова.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Associated Press.

Протягом останніх дев’яти днів Ейде проводив окремі переговори з лідерами Кіпру – президентом євросоюзної Республіки Кіпр (грецької частини острова) Нікосом Анастасіадісом та главою Турецької республіки Північного Кіпру (яку визнає незалежною державою лише Туреччина) Мустафою Акинджі.

І зрештою заявив, що продовжувати перемовини недоцільно, оскільки немає надії досягти згоди.

“На жаль, незважаючи на серйозні зусилля щодо подолання розбіжностей з приводу умов для зустрічі в Женеві, лідери не змогли знайти спільну мову. Без перспективи для спільної основи, немає ніяких підстав для продовження цієї човникової дипломатії”, – сказав посланник ООН.

Ейде також повідомив, що проведе консультації з генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррішем щодо наступних кроків.

Раніше повідомлялося, що грецькі та турецькі кіпріоти досягли критичної точки в переговорах щодо возз’єднання острова, і лише невелика кількість питань залишаються невирішеними.

Як повідомляла “Новинарня“, в січні цього року в Женеві відбувалися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Гострим є також питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Крім того, треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод – Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Переговори про об’єднання Кіпру, з 1974 року розділеного на грецьку й турецьку частини, почалися у 2015 році.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна