Президент Кіпру просить Штайнмаєра допомогти із возз’єднанням острова

Президент Кіпру Нікос Хрістодулідіс звернувся до свого німецького колеги Франка-Вальтера Штайнмаєра з проханням повпливати на Туреччину для возз’єднання острова.

Про це повідомляють Deutsche Welle та Tagesspiegel, передає у вівторок, 13 лютого, “Громадське”.

Упродовж останніх 50 років середземноморський острів поділений на дві частини: визнану Республіку Кіпр, яку переважно населяють греки-кіпріоти, та «Турецьку Республіку Північного Кіпру», невизнану країну, населену переважно турками-кіпріотами.

У понеділок, 12 лютого, Штайнмаєр став першим президентом Німеччини, який здійснив державний візит до Республіки Кіпр. Під час розмови з німецьким колегою президент Кіпру попросив його вплинути на Туреччину, щоб та підтримала возз’єднання острова.

«Наша позиція полягає в тому, що рішення лежить в Анкарі», — сказав Хрістодулідіс, давши зрозуміти, що вважає дії Туреччини перепоною для возз’єднання Кіпру.

Президент Кіпру пояснив, що Німеччина є членом ЄС і підтримує добрі відносини з Туреччиною, а тому, він упевнений, може допомогти в переговорному процесі.

Зі свого боку Штайнмаєр запевнив, що Німеччина підтримує розв’язання «кіпрського питання» на основі створення двох зон ООН.

«У Німеччині ми готові підтримати переговорний процес під проводом ООН і сприяти заходам зміцнення довіри», — наголосив він.

Обидва лідери також привітали рішення ООН щодо призначення колишньої міністерки закордонних справ Колумбії Марії Анхели Ольгін Куельяр спеціальним посланником Генерального секретаря ООН на Кіпрі. Вона має намір уперше з 2017 року почати переговори щодо подолання розбіжностей між кіпріотами.

Президент Німеччини також зазначив, що Німеччина вперше відправить до Кіпру до 15 поліціянтів для підтримки роботи ООН.

Контекст:

У 1974 році місцеве турецьке населення проголосило «Турецьку Республіку Північного Кіпру». Вони зробили це у відповідь на спроби грецького населення острова об’єднатися з Грецією.
Турецькі війська окупували північну частину острова. На сьогодні Туреччина — єдина країна у світі, яка визнає «Північний Кіпр». Згідно з міжнародним правом, Республіка Кіпр зберігає суверенітет над усією територією, що входила до неї до 1974.
«Північний Кіпр» відокремлений від решти острова буферною зоною. Лінію, що розділяє острів на два сектори, охороняє контингент Збройних сил ООН із підтримки миру на Кіпрі (UNFICYP).

Читайте також:
Кіпр став 30-ю державою, яка долучилася до “гарантій безпеки” для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна