Переселенка з Донбасу виграла в держави 826 тис. грн. компенсації за дім, зруйнований під час бойових дій

 

Переселенка з Донецької області виграла в суді першої інстанції справу щодо компенсації за житло, зруйноване в результаті бойових дій на сході України, та відсудила понад 800 тисяч гривень..

Як повідомляє “Новинарня“, судове рішення було ухвалено 23 травня, про що йдеться у свіжому випуску дайджесту організацій “Право на захист”, “Крим СОС” та “Восток СОС”.

Інтереси позивачки представляли юристи благодійного фонду “Право на захист”.

Як зазначається в повідомленні, Валентина Петрівна (ім’я змінено з міркувань безпеки – “Н”) разом із важкохворим сином проживала у власному будинку в Ясинуватському районі Донецької області.

Внаслідок обстрілів 16-19 січня 2015 року будинок та прилеглі господарські споруди були повністю зруйновані. Усе майно родини було в будинку, іншого житла ці люди не мають.
Тоді ж – 16 січня 2015 року – Валентина Павлівна та її син переселилися в місто Покровськ, де до теперішнього часу орендують житло.

Юридична команда БФ “Право на захист” протягом чотирьох місяців проводила досудову підготовку до розгляду справи – надсилала численні запити, звернення та інші документи.

Сам розгляд тривав сім місяців. Матеріалами справи підтверджено, що будинок переселенки був розташований у районі проведення антитерористичної операції, його було пошкоджено в період та внаслідок проведення АТО. Факт пошкодження будинку та висновок про те, що він непридатний для подальшої експлуатації, підтверджується відповідними актами.

Переселенка просила відшкодувати шкоду коштом держави незалежно від її вини, що передбачено статтею 19 Закону України “Про боротьбу з тероризмом”.

Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю (…) Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.
ст. 41 Конституції України

Рішенням суду позовні вимоги було задоволено частково – компенсацію присуджено в розмірі 826 тисяч гривень. Тобто фактично суд призначив компенсацію за зруйнований будинок, але не за майно, яке було всередині.

Ця сума має бути відшкодована з державного бюджету.

Юристи наголошують, що справи про компенсацію за зруйноване житло є надзвичайно складними. До того ж єдиного дієвого механізму виплати таких компенсацій наразі не існує. Тому кожне позитивне судове рішення по таких справах є дуже важливим, зазначають у БФ “Право на захист”, який реалізує проект допомоги переселенцям за підтримки Агентства ООН у справах біженців.

Це вже не перший випадок відсудженої компенсації за зруйноване війною житло.

Читайте також:

Безпрецедентну компенсацію в України за зруйнований дім у зоні АТО відсудив підприємець із бізнес-центру Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна